Мінфін змушує банки займатися лотерейним бізнесом - ЗМІ

Мінфін змушує банки займатися лотерейним бізнесом - ЗМІ

У міністерстві фінансів пояснюють свою позицію необхідністю боротьби з тіньовим бізнесом

Банкіри, ряд державних органів та експерти ринку виступають проти ідеї Міністерства фінансів про залучення в лотерейний бізнес державних банків, що передбачено розробленим відомством проектом Ліцензійних умов. Про це йдеться в статті видання Mind, передає «ДС».

У міністерстві фінансів пояснюють свою позицію необхідністю боротьби з тіньовим бізнесом.

«Цей бізнес негативно впливає на наших громадян. І велике питання до правоохоронних органів: чому бізнес існує в таких масштабах, якщо він поза законом? Чому йде реклама цього бізнесу? Міністерство фінансів намагалося вирішити це питання в рамках закону, який був заблокований у Верховній Раді і не має жодних шансів бути прийнятим. Що ж нам робити в умовах чинного законодавства? А воно передбачає, що ліцензії можуть отримати компанії з великим досвідом роботи і державні банки», - пояснює міністр фінансів Александр Данилюк.

Однак ідея не знаходить підтримки у самих банкірів.

Національний банк України як регулятор виступає і проти монополізації лотерейного ринку, і проти того, щоб банки працювали з лотереями.

«НБУ вважає, що такий вид діяльності є невластивим для банків, основний фокус діяльності яких - надання банківських та інших фінансових послуг. З огляду на вищесказане, НБУ продовжує працювати над змінами до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо виключення діяльності з випуску, розповсюдження і проведення лотерей з переліку видів діяльності, дозволених банкам», - пояснили виданню в прес-службі Нацбанку.

У прес-службі Укргазбанку повідомили, що участі фінустанови оператора лотерейного ринку «не передбачено в Основах стратегічного реформування державного банківського сектора, розроблених Міністерством фінансів України спільно з міжнародними фінансовими інститутами і затверджених Кабінетом міністрів України від 21 лютого 2018 року».

Категорично проти участі в цьому бізнесі банків виступає і Антимонопольний комітет.

В АМКУ впевнені, що алогічно затягувати на цей ринок держбанки, вимагаючи від них платити 1 млрд грн за ліцензію на ризиковий бізнес, яким вони ніколи і не займалися.

Експерти в свою чергу відзначають, що старання Мінфіну продемонструвати, що банки можуть стати лотерейними операторами - це не більше, ніж маскування.

Експерт парламентської експертної групи з євроінтеграції Зоряна Топорецька ще більш категорична у своїх висновках.

«Фактично проект написаний в інтересах однієї компанії - оператора лотерей УНЛ, хоча абсолютна монополія і замаскована під можливість отримати ліцензію для державних банків», - вважає експерт.

Раніше повідомлялося, що оператор державних лотерей «МСЛ» у зв'язку з черговою хвилею інформаційної атаки на компанію офіційно повідомив, що не причетний до російського капіталу і спростовує всі звинувачення у фінансуванні тероризму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: