Міжнародні організації не критикують формулу Роттердам+, - інвестаналітик

Міжнародні організації не критикують формулу Роттердам+, - інвестаналітик
Україна перейшла на нову модель ціноутворення на вимогу міжнародних партнерів

Поки кращої формули для утворення єдиної ціни на вугілля - не придумали, - Чурін

Формулу Роттердам+ критикують тільки всередині країни політики лівого табору. У міжнародних організацій претензій до неї нема. Про це заявив керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін, коментуючи принципи ціноутворення на енергоресурси в Україні.

 «На даний момент з боку міжнародних організацій формула не викликає сильного збентеження. Вона викликає сильне збентеження всередині країни, особливо з боку надмірно соціально орієнтованих політиків, так званого, лівого табору. Порахувати ціну видобутку на одній шахті можна за однією ціною, видобуток вугілля на іншій шахті ж буде за іншою ціною. І теж треба розуміти, що в цю ціну входить. Чи входить у ціну собівартість та повні витрати на модернізацію шахт. Тобто, це завжди індивідуально. Щоб зробити якусь єдину, зрозумілу ціну, поки краще моделі не придумали, ніж «Роттердам плюс», - вважає Чурін.

За словами експерта, Україна на вимогу міжнародних партнерів перейшла на нову модель взаємовідносин в газовій сфері, коли були встановлені єдині ціни для промисловості і населення.

«Мова йде не тільки про пряму вимогу МВФ. Йдеться про здоровий глузд, коли один товар не може мати дві різні ціни. Саме це створювало багато корупційних схем під час використання попередньої моделі ціноутворення на газ, коли чітко проконтролювати, куди йде газ, на потреби населення або для юросіб не було можливості. Тому що враховувати газ за однією ціною для одних потреб, за іншою ціною для інших потреб - це технічно складно. Це створює корупційні ризики. Здоровий глузд підказує, що ціна на якийсь зрозумілий товар повинна бути зрозуміла», - зазначив Чурін.

 Нагадаємо, раніше експерти з Європейської асоціації вугільної промисловості підтримали використання формульного ціноутворення на вугілля при розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії.

 За словами глави НКРЕКП Оксани Кривенко, формула Роттердам + стримує зростання цін на електроенергію і дозволяє зберігати в Україні найнижчі тарифи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: