НКРЕКП призупинила розгляд тарифів для операторів ГРМ. Запуск Оператора ГТС опинився під загрозою

НКРЕКП призупинила розгляд тарифів для операторів ГРМ. Запуск Оператора ГТС опинився під загрозою

Нова методика нарахування тарифів дозволить знизити навантаження на споживачів в зимовий період

НКРЕКП раптово призупинила розгляд тарифів операторів ГРМ, які розраховані, виходячи із замовленої потужності і дозволять збалансувати економіку газорозподільних компаній.  У випадку неприйняття тарифів існують значні ризики для діяльності нового Оператора ГТС.

При існуючих тарифах на розподіл газу новостворений незалежний Оператор вже 1 лютого 2020 року зіштовхнеться з проблемою розбалансування системи, накопичення боргів, що неминуче призведе до його неплатоспроможності. Діючі тарифи вже призвели до створення боргів Операторів ГРМ перед теперішнім Оператором ГТС на суму 1 млрд євро. Без встановлення Регулятором економічно обґрунтованих тарифів для Операторів ГРМ в зимові місяці цей борг значно зросте.

За словами директора ТОВ «Оператор ГТС України» Сергія Макогона, якщо не вирішиться питання боргів і збалансованості системи, то через два-три місяці після початку роботи новий незалежний оператор ГТС збанкрутує, або йому будуть потрібні значні дотації з бюджету.

НКРЕКП в липні 2019 року розпочав процедуру перегляду тарифів Операторам ГРМ. Нова методика нарахування тарифів дозволить знизити навантаження на споживачів в зимовий період.

«Згідно з діючими тарифами середній чек на доставку газу для побутових споживачів в грудні – лютому становитиме від 78 – до 81 грн на місяць. В той час як по новому тарифу, розрахованому, виходячи із замовленої потужності, чек становитиме 72 грн на місяць», - відзначив голова Асоціації газового ринку Денис Сенектутов.

Зважаючи на надзвичайне значення і важливість початку роботи нового незалежного Оператора ГТС для подальшого  розвитку газового ринку України, його інтеграції з енергетичними ринками Євросоюзу та диверсифікації поставок газу в країни Європи, Асоціація газового ринку звернулася до Європейської комісії та Секретаріату Енергетичного співтовариства щодо незрозумілих дій НКРЕКП.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: