Оператор газових мереж на Миколаївщині пояснив, чому заборгував «Нафтогазу» 230 млн грн

Оператор газових мереж на Миколаївщині пояснив, чому заборгував «Нафтогазу» 230 млн грн

У «Миколаївгаз Збуті» стверджують, що їх борг перед оптовим постачальником газу на 100% складається з неплатежів держбюджету і клієнтів

Поточна заборгованість «Миколаївгаз Збуту» перед НАК «Нафтогаз України» сформована з неплатежів держбюджету за газ, спожитий субсидіантами і пільговиками, і накопиченої заборгованості клієнтів, яку компанія не має права стягнути - через необґрунтовано занижені норми споживання, за якими ще не завершені судові розгляди, а також через дискримінаційні вимоги держрегулятора не застосовувати приведення до стандартних умов для клієнтів з побутового сектора. Про це повідомляє прес-служба «Миколаївгаз Збуту».

Більше половини заборгованості «Миколаївгаз Збуту» за газ, поставлений в рамках ПСО, виникло у зв'язку з накопиченими боргами споживачів газу, які платили за нього по необґрунтовано заниженим урядом нормам споживання. У зв'язку з тим, що зазначені норми з 2014 року міняли чотири рази, судові процеси затягнулися, але вже прийняті проміжні рішення судів констатують надуманість норм. Сформована юридична невизначеність не дозволяє компанії стягнути оплату за фактично використаний споживачами газ на суму 230 млн гривень.

Близько 175 млн гривень боргу «Миколаївгаз Збуту» утворилося у зв'язку з забороною НКРЕКП пред'являти клієнтам з побутового сектора до оплати рахунки за газ, в яких вартість спожитого газу приведена до стандартних умов. У той же час компанія отримує від НАК «Нафтогаз України» рахунки за газ, в яких його обсяг завжди приведений до стандартних умов. Простіше кажучи, «Миколаївгаз Збут» отримує газ від НАК «Нафтогаз України» з урахуванням реальної температури, але змушений продавати його взимку, як при температурі + 20С, незважаючи на те, що при зниженні температури газ стискається. Слід підкреслити, що приведення до стандартних умов обсягів споживання обов'язково для всіх споживачів газу - крім населення. Така різниця в обліку призводить до того, що «Миколаївгаз Збут» змушене закуповує газ у державної монополії на дискримінаційних умовах, і, як і інші постачальники газу по ПСО в Україні, нарощує борги.

Нарешті, частина боргу пов'язана з затримкою компенсацій держбюджету за газ, поставлений субсидіантам і пільговикам. Такі неплатежі держбюджету перед «Миколаївгаз Збутом» на 1 жовтня 2018 року склали майже 34 млн гривень.

«Миколаївгаз Збут» не має можливості вплинути ні на одну з перерахованих складових заборгованості і залишається заручником обставин. У зв'язку з цим компанія розраховує, що розв'язання проблеми з урахуванням європейського досвіду може бути вирішено на державному рівні.

При цьому «Миколаївгаз Збут» акцентує увагу споживачів на необхідності своєчасно оплачувати за спожитий природний газ, а також якомога швидше погасити заборгованість за попередні періоди з метою недопущення збільшення заборгованості перед НАК «Нафтогаз України».

«Настає опалювальний період, і споживачам необхідно терміново погасити наявні у них заборгованості або укласти договори на реструктуризацію боргу. В іншому випадку боржники будуть відключені від газопостачання, а матеріали для примусового стягнення заборгованості будуть передані до суду», - говорить директор ТОВ «Миколаївгаз Збут» Наталія Левченко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: