Рахункова палата: за минулий рік держбюджет недоотримав 43 млрд грн

Рахункова палата: за минулий рік держбюджет недоотримав 43 млрд грн

Держбюджет у минулому році не виконано як за доходами, так і за видатками

«Неякісний прогноз призвів до значних відхилень окремих фактичних макропоказників від прогнозних», – сказав Валерій Пацкан

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан заявив, що недонадходження державного бюджету за 2019 рік сягнули 43 млрд грн.

Про це Валерій Пацкан сказав, коментуючи висновки за результатами аналізу річного звіту Кабінету міністрів України про виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік", повідомляє пресслужба Рахункової палати.

Пацкан зазначив, що таке недонадходження  зумовлено низькою якість макроекономічного прогнозування.

«Неякісний прогноз призвів до значних відхилень окремих фактичних макропоказників від прогнозних. Ідеться насамперед про обмінний курс гривні, зростання імпорту і цін», – сказав посадовець.

Голова Рахункової палати зазначив, що у ІV кварталі були внесені зміни до закону про державний бюджет на 2019 рік і зменшені обсяги доходів загального фонду на 20 млрд грн і видатків на 22 млрд грн. Але попри це державний бюджет не виконано як за доходами на 38 млрд грн (3,7%), так і за видатками на 54 млрд грн (4,8%).

Планові показники доходів, які адмініструються Державною митною службою, не виконано на 29 млрд грн (7,3%). Водночас Державна податкова служба перевиконала план на 2,3 млрд грн (0,5%) за рахунок того, що за рішенням уряду державні підприємства сплатили до бюджету частину прибутку, яку мали перерахувати до 1 липня 2020 року», – підкреслив Пацкан.

На думку Валерія Пацкана, план видатків не виконаний через прийняття неефективних управлінських рішень, відсутність належного планування, низьку виконавську дисципліну учасників бюджетного процесу. Він нагадав, що вже у січні 2019 року вносилися зміни до помісячного розпису загального фонду, а у листопаді – грудні, вже після суттєвих уточнень бюджетних призначень Уряд прийняв 29 рішень про перерозподіл призначень між окремими бюджетними програмами і це свідчить про неналежне планування видатків.

Голова Рахункової палати підкреслив, що впродовж року Державна казначейська служба України відкривала асигнування згідно з помісячним розписом загального фонду. За його словами, головним розпорядникам бюджетних коштів надавалося право здійснювати видатки, але можливості обмежувалися неналежною ресурсною забезпеченістю загального фонду. Валерій Пацкан підкреслив, що з 2 до 16 грудня залишок невикористаних направлених відкритих асигнувань перевищував наявні кошти загального фонду державного бюджету, тому Мінфіну у грудні було доручено забезпечити припинення Казначейством проведення платежів за незахищеними видатками. «Для проведення платежів головних розпорядників запозичалися кошти єдиного казначейського рахунку. На 1 січня 2020 року заборгованість загального фонду перед єдиним казначейським рахунком становила 1,7 млрд гривень», – сказав він.

Валерій Пацкан зауважив, що у 2019 році зменшився обсяг наданих з державного бюджету субвенцій місцевим бюджетам на надання пільг і житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та первинну медичну допомогу населенню, оскільки ці видатки здійснювалися частково з державного бюджету. За його словами, через це зменшилася частка видатків місцевих бюджетів без трансфертів до державного бюджету у видатках зведеного бюджету, яка найменша з 2015 року.

Нагадаємо, держбюджет України у березні недоотримав понад 10% із запланованих доходів

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: