Російська нафта стала дешевше європейського мазуту

Російська нафта стала дешевше європейського мазуту
Падіння попиту на нафту через коронавірус наближається до 25%, і в деяких країнах продавцям доводиться доплачувати покупцям, тому що паливо просто ніде зберігати

Це другий випадок за останнє десятиліття, коли котирування мазуту перевищило вартість нафти

Російська нафта Urals подешевшала до $ 13 за барель і стала у Європі дешевше мазуту. Про це пишуть «Ведомости».

Зазначається, що 30 березня високосірчистий мазут в Північно-Західній Європі продавався за ціною з премією в $ 1,19 до ціни Urals. «Це другий випадок за останнє десятиліття, коли котирування мазуту перевищило вартість нафти. Раніше, 26 вересня 2019 року мазут оцінювався на рівні премії $ 1,08 до Urals, але в січні - лютому такий мазут коштував дешевше Urals на $ 16». – йдеться у повідомленні.

Представник нафтового бізнесу в Росії, країнах СНД і Балтії Argus Віктор Парно говорить, що через низьку ціну на російську нафту з 30 березня для нафти з Нижньовартовська в усіх напрямках морського експорту (Приморськ, Усть-Луга, Новоросійськ) сформувався негативний експортний нетбек: це означає, що вартість доставки нафти вище, ніж ціна на нафту на ринках збуту .

За словами Парно, зараз негативний нетбек поставок нафти з Нижньовартовська в Приморськ складає $ 16,4 за тонну, хоча на початку місяця показник був позитивним - $ 237,09 за тонну.

Ціни на Urals формуються з дисконтом до цін Brent, які розраховуються агентствами і більше застосовні до оцінки ситуації на фізичному ринку нафти - ціна виросте, якщо зросте попит або скоротиться видобуток.

Поки що цього не відбувається: ціна на Brent падає (30 березня впала до $ 20,76, а 31 березня до 17.30 за мск склала $ 26,3), а світовий ринок нафти «зломлений і тоне в нафті, яка нікому не потрібна».

Падіння попиту на нафту через коронавірус наближається до 25%, і в деяких країнах продавцям доводиться доплачувати покупцям, тому що паливо просто ніде зберігати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: