Скасування «Роттердам+» вибиває передвиборчі козирі у цілої групи політиків - політолог

Скасування «Роттердам+» вибиває передвиборчі козирі у цілої групи політиків - політолог

За словами експерта, політики які зробили ставку на критику формули, опинилися в скрутній ситуації

Коментуючи плани НКРЕКП скасувати формулу «Роттердам+» через перехід до нового ринку електроенергії, політолог Олексій Голобуцький зазначив, що таке рішення вибиває з рук передвиборчі козирі у цілої групи політиків.

«Роттердам+» скасовують. І не тому, що формула погана - насправді вона нічим не відрізняється від формули, яка діє в сфері газу за наполяганням МВФ, той же «Дюссельдорф+». Все та ж ціна європейського хабу + логістичні витрати. Скасовують тому, що на зміну їй запроваджується вільний ринок електроенергії. Так працює енергетика в Європі, цього від України чекають західні партнери, так зазначено в прийнятому законі «Про ринок електричної енергії», - пише Голобуцький на своїй сторінці в Facebook.

За словами експерта, політики які зробили ставку на критику формули, опинилися в скрутній ситуації.

«Тільки ось панам Лещенку та іншим, хто на «роттердамській зраді» собі ім'я зробив, що робити? Адже вибори в жовтні 2019, а ринок електроенергії буде запущений уже в липні. Вони могли б, звичайно, скасування формули собі на піджак як орден повісити і тріщати про те, що це саме їх героїчна заслуга. Якби не те, що зі скасуванням «Роттердам+» і введенням вільного ринку тарифи для всіх груп споживачів істотно виростуть, для населення особливо. І, власне, населення таку «заслугу» може, м'яко кажучи, не оцінити», - констатує він.

Голобуцький пише, що залишається тільки одне - критикувати вже не «корупційну формулу», а «антинародний ринок».

«Але і цього вони робити, швидше за все, не будуть - західні донори можуть не зрозуміти, а більше даним товаришам спертися ні на кого. Хіба що на Коломойського і Пінчука як найбільших промислових споживачів електроенергії. Їм що «Роттердам+», що конкурентний європейський ринок - більмо на оці. Їм би тарифи дешевше і все одно як», - прогнозує Голобуцький.

Як повідомлялося, Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) планує скасувати формулу «Роттердам+» в зв'язку з початком дії нового ринку електричної енергії. Проект постанови оприлюднено на офіційному сайті НКРЕКП. Згідно з документом, з початку дії нового ринку електроенергії визнаються такими, що втратили силу цілий ряд нормативних документів, що раніше регламентували роботу української енергетики: Договір між членами Оптового ринку електричної енергії, Правила оптового ринку електричної енергії, Інструкцію про порядок здійснення розрахунків на Оптовому ринку електроенергії і т.д . У переліку документів, які планується скасувати, також постанова НКРЕКП №289 від 03.03.2017 року «Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії», більш відомої під назвою «Роттердам+».

Дане рішення НКРЕКП пояснює необхідністю «упорядкування нормативної бази діяльності на ринку електричної енергії України та для забезпечення своєчасної підготовки учасників ринку електричної енергії України до роботи нового ринку електричної енергії».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: