У ЄБРР назвали три маркери, які покажуть, що інвестклімат в Україні покращився

У ЄБРР назвали три маркери, які покажуть, що інвестклімат в Україні покращився
Франсіс Маліж
Фото: Станіслав Груздєв

«Земельна реформа буде дуже добрим знаком того, що Україна стала відкритою та вітає іноземних інвесторів»

Наявність Антикорупційного суду, серйозна приватизація та добре функціонуюча земельна реформа — це ті маркери, які покажуть, що інвестклімат в Україні став нормальним і інвестори можуть сюди заходити. Про це заявив управляючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж у інтерв'ю «Главкому» .

«Україна має величезний сільськогосподарський потенціал, який сьогодні не використовується наповну через відсутність земельної реформи. Припустимо, що гектар землі коштує в середньому $1000–1500. Якщо ви хочете інвестувати в зрошування, це додаткові витрати. Хто буде це робити, не маючи права власності на землю, якщо є лише п’ятирічний договір оренди, який можна розірвати з попередженням за три місяці?» — говорить Маліж.

Іригація, за його словами, стає важливішою у зв’язку з глобальним потеплінням, особливо на півдні країни. «Вона також є важливою, тому що якщо ви хочете інтегрувати ваше сільське господарство на світовий ринок, то маєте забезпечити надійність поставок, однорідність якості. Ви не можете постачати гарну продукцію, коли йде дощ, і погану, коли його немає. Сучасне сільське господарство так не працює», — пояснює банкір.

«Тому дуже важливо зробити так, — говорить Маліж, — щоб інвестори могли починати з придбання землі, а потім здійснювали необхідні додаткові інвестиції в землю. Ми розуміємо, що це політично чутлива тема, і що треба дуже потужний захист малих землевласників від «безжальних» інвесторів, але лише ця реформа може забезпечити приплив значних інвестицій. Крім цього, сьогодні навіть якщо ви володієте землею, то не зможете використати її для отримання кредиту, бо банк не зможе її забрати в разі несплати».

Управляючий директор ЄБРР нагадує, що в Україні сьогодні 40 мільйонів гектарів землі.

«Виходячи з ціни $1000–1500 за гектар, перед нами потенційна застава вартістю $40–60 млрд, яку можна було б використати для розвитку фінансування сільського господарства. Це ж величезна купа грошей, чи не так? А ми цю можливість не використовуємо взагалі. Крім цього, є ще аспект людських прав і основоположних свобод. Тобто якщо ви чимось володієте, але не можете це продати, чи можна вважати це власністю? Право власності передбачає право продати відповідну річ тоді, коли ви захочете. На мою думку, земельна реформа буде дуже добрим знаком того, що Україна стала відкритою та вітає іноземних інвесторів», — резюмував Маліж.

Повну версію інтерв'ю читайте тут: Франсіс Маліж: Україна знову у першій п’ятірці країн за обсягом інвестицій ЄБРР.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: