У Нацбанку розповіли, чого очікувати з курсом гривні найближчим часом

У Нацбанку розповіли, чого очікувати з курсом гривні найближчим часом

За останній тиждень обмінний курс стабілізувався

Протягом останнього тижня попит та пропозиція на іноземну валюту врівноважились. Про це у ефірі «Громадського радіо» заявив директор департаменту фінансової стабільності Нацбанку Віталій Ваврищук.

За його словами, ситуація на валютному ринку є стабільною і контрольованою.

«Дійсно протягом березня ми спостерігали підвищений попит на іноземну валюту – це більше було пов’язано з напругою і нервовістю на фінансових ринках. Всі розуміли, що розпочинається економічна криза – тривала рецесія, вона розпочинається не лише в Україні, але і у всьому світі, і населення, і бізнес хотіли якось убезпечитись. Вони різко збільшили купівлю валюти, але Нацбанк повністю задовольняв ажіотажний попит», - зазначив банкір.

«Ми не допускали різких коливань обмінного курсу і спостерігаємо, що протягом останнього тижня попит та пропозиція врівноважились. Ми бачимо, що обмінний курс стабілізувався. На наше переконання на сьогодні нема жодних побоювань щодо можливого різкої зміни курсу гривні найближчого часу», – с казав Ваврищук.

До слова, Нацбанк України отримав за рік понад 43 млрд грн прибутку. У НБУ пояснили, що основними статтями активів Національного банку є міжнародні резерви та цінні папери України, зокрема: міжнародні резерви зросли завдяки сприятливій ситуації на валютному ринку впродовж минулого року на 21,5% - до 25,3 млрд дол. США, але портфель цінних паперів України в 2019 році зменшився на 14,2 млрд грн або на 3,9% та становив 347 млрд грн.

До слова, у Нацбанку прогнозують зростання дефіциту держбюджету цьогоріч до 8%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: