У Нацбанку спрогнозували терміни скасування усіх карантинних обмежень

У Нацбанку спрогнозували терміни скасування усіх карантинних обмежень
З середини травня буде послаблення карантину. - НБУ

НБУ прогнозує, що всі карантинні обмеження будуть скасовані через два місяці

Національний банк України спрогнозував скасування усіх карантинних обмежень наприкінці червня поточного року. Про це йдеться в Інфляційному звіті  за квітень.

Як зазначається в огляді, перший крок - послаблення обмежень з середини травня.

«Він передбачатиме дозвіл на таки види діяльності: торгівля непродуктовими товарами, окремі послуги з особистого догляду, кафе/ресторани, громадський транспорт та міжміське сполучення. Однак залишатиметься заборона на проведення масових заходів (спортивні та розважальні заходи, відвідування кінотеатрів), подорожі за кордон, авіасполучення», - йдеться в огляді.

У Нацбанку наголосили, що другий крок передбачає зняття майже всіх обмежень з кінця червня. Однак при цьому ще тривалий час можуть зберігатися обмеження на специфічні заходи – великі концерти, спортивні чемпіонати та інше.

«Водночас такі залишкові обмеження не будуть мати помітного впливу на економіку, однак слугуватимуть певним бар’єром для поширення епідемії», - зазначають експерти НБУ.

За прогнозом НБУ унаслідок карантинних обмежень для подолання пандемії та глобальної кризи українська економіка України скоротиться на 5,0% у 2020 році, але відновить зростання на рівні близько 4% у наступні роки.

«Негативний вплив пандемії на українську економіку буде відносно короткостроковим, але досить потужним. Карантинні заходи вже зменшили ділову активність, споживання та зайнятість населення. Скорочення глобального попиту також обмежує експортні можливості країни. Вплив цих чинників на економіку найвідчутніше позначиться впродовж II кварталу цього року (ВВП знизиться на 11% р/р)», - йдеться в документі.

screenshot_16

За прогнозом НБУ, прямий вплив на економіку України у 2020 році призведе до втрати 2,5% ВВП.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) різко погіршив прогноз по зростанню валового внутрішнього продукту (ВВП) в Україні у 2020 році у зв'язку з пандемією коронавірусу. Згідно з прогнозом НБУ, економіка України скоротиться до 2020 року на 5,0%, у 2021 році відновлювальне зростання складе 4,3%.

Як повідомлялося, у Черкасах виконавчий комітет послабив карантинні обмеження з 30 квітня попри те, що рішення виконкому суперечить постанові Кабміну від 11 березня № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», виконавчий комітет відмовився його скасувати.

До відома, в Україні станом на ранок 1 травня лабораторно підтверджено 455 нових випадків коронавірусу, це менше на 85 людей, ніж було попередньої доби (540). Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я. 

Серед усіх, хто захворіли за останню добу 37 дітей – попередньої доби (45) та 91 медик – (87). 

Минулої доби від коронавірусу в Україні одужали 175 - попередньої доби (135), померли 11 - (11).

Також за минулу добу у світі діагностували 86 037 випадків захворювання на коронавірус. Це на 9000 випадків більше ніж 29 квітня. Зокрема, у США 29 567, Росії, 7400 Франції 17 164, Туреччині 4801, Великій Британії 4617, Іспанії 4289 нових випадків захворювання на коронавірус. Станом на ранок 1 травня у світі зафіксовано 3 млн 256 тис. 846 хворих на Covid-19.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: