В Мінфіні прокоментували перший закон із пакету бюджету-2019

В Мінфіні прокоментували перший закон із пакету бюджету-2019

В Мінфіні зазначили, що втілення норм цього закону вплине на зміцнення фінансового забезпечення регіонів

Втілення норм закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України вплине на зміцнення фінансового забезпечення регіонів та послабить залежність регіонів від дотацій.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Як зазначили у відомстві, втілення норм цього закону вплине на зміцнення фінансового забезпечення регіонів, послабить залежність регіонів від дотацій, сприятиме реалізації регіональних інвестиційних програм.

Також забезпечить можливість залучення в економіку регіону коштів іноземних інвесторів на пільгових умовах для реалізації різних регіональних виробничих і соціальних проектів за рахунок фінансування МФО муніципальних проектів в областях.

Реалізація законопроекту сприятиме також справедливому розподілу коштів від рентної плати за користування надрами та реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення, забезпечить збереження державного замовлення у закладах фахової передвищої освіти (вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації) та врегулює питання діяльності вищих спеціалізовані судів як головних розпорядників бюджетних коштів.

Законопроект передбачає, зокрема:

• врегулювання механізму здійснення обласними радами або обласними державними адміністраціями зовнішніх запозичень та надання місцевих гарантій

• зарахування з 1 січня 2019 року 5 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату) до бюджетів місцевого самоврядування за місцем видобутку

• доповнення переліку захищених видатків бюджету видатками на програму державних гарантій медичного обслуговування населення для уникнення призупинення її дії

• сплату податку на доходи фізичних осіб з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об'єктів

• доповнення переліку категорій населення, яким надаються пільги і субсидії за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, новою категорією «постраждалі учасники Революції Гідності»

• здійснення з 1 квітня 2019 року до 1 січня 2020 року пілотних проектів з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій, а також здійснення реімбурсації

• пролонгацію до 2027 року дії експерименту щодо здійснення патронату над дитиною за рахунок і в межах коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом «гроші ходять за дитиною».

Раніше нардепи схвалили перший закон з пакета Держбюджету-2019. Крім того 22 листопада парламент проголосував за зміни до Конституції щодо ЄС та НАТО, закон прийнято у першому читанні. 

Також нардепи ввечері встигли зробити кілька призначень міністрів. Так, Ірина Фріз очолила міністерство у справах ветеранів. Також Рада підтримала призначення виконувача обов’язків міністра фінансів України Оксану Маркарову на посаду міністра фінансів.

Крім того сьогодні нардепи підтримали відставку міністра аграрної політикиЗаяву про відставку Кутовий подав ще 23 травня 2017 року.

Зазначимо, що закон України про державний бюджет розглядається Верховною Радою у трьох читаннях. Між першим та другим читаннями депутати можуть вносити до нього правки, водночас після ухвалення закону у другому читанні депутати правки вносити неможливо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: