Як українці оплачують комунізм в «ЛНР»

Війна і бізнес
Як українці оплачують комунізм в «ЛНР»
Підконтрольна Луганщина опинилася в режимі «енергетичного острова», вона роз’єднана з єдиною енергетичною системою України і живиться від єдиної пошкодженої війною електростанції - Луганської ТЕС, розташованої безпосередньо на лінії фрон

Війна змиє всі сліди, або Хто вкрав мільярди з енергоринку України?

Прифронтову Луганщину очікують нові випробування: 31 жовтня більшість населених пунктів області можуть залишитися без водопостачання та водовідведення. Через борги енергетики погрожують знеструмити «Лисичанськводоканал» та ще майже два десятки об’єктів, серед яких насосні та каналізаційні станції, міські очисні споруди. До таких крайніх заходів енергопостачальна компанія «Луганське енергетичне об’єднання» (ЛЕО) змушена вдатися через велику заборгованість споживачів на контрольованій території – майже 749 млн грн. Загалом ЛЕО заборгувало ДП «Енергоринок» майже 5 млрд грн. Але більша частина цих коштів – борги споживачів з окупованої території, сформовані завдяки неоднозначним рішенням Кабінету міністрів. Мова про ухвалену урядом Яценюка постанову №263 від 7 травня 2015 року. Вона зобов’язала  «Луганське енергетичне об’єднання» у Луганській області і «ДТЕК Донецькобленерго» у Донецькій постачати електроенергію на неконтрольовану територію. Через рік уряд Гройсмана постановою №368 від 25 травня 2016 року зобов’язав  «Луганське енергетичне об`єднання», а також «ДТЕК Донецькобленерго» сплачувати за електроенергію, спожиту в ОРДЛО, тобто робити це потрібно було коштами, сплаченими громадянами з контрольованої території. Важко зрозуміти логіку таких дій, але звернення керівників цих енергокомпаній до центральної влади з вимогою виправити ситуацію тривалий час ігнорувалися.

В експертному середовищі побутує думка, що це була штучно створена схема, колосальні доходи від якої сепаратисти поділили з високими київськими начальниками, а потім все списати на війну. СБУ вже розслідує законність постачання електроенергії на окуповану територію, плату за яку там успішно зібрали структури біглого олігарха Сергія Курченка. «Під прикриттям гуманного ставлення до жителів окупованих територій, величезні ресурси спрямовувалися в «ЛНР», які потім там перетворювалися на гроші, їх збирали з мешканців ОРДЛО (окуповані райони Донецької та Луганської областей – «Главком»). Запроваджену схему пов’язують із втікачем Курченком. Але як він домігся безоплатного постачання електроенергії з України?», – написав  у своєму блозі керівник ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» Володимир Грицай.

Енергетики  вимагають від Лисичанського водоканалу повністю сплатити за спожиту електроенергію у вересні та жовтні, а також хоча б частково погасити борги за літні місяці. «Лисичанськводоканал» заборгував ЛЕО 143 млн грн. Загальна сума боргу за електроенергію всіх підприємств житлово-комунального сектора Луганщини – 513,5 млн грн.

Світло – в кожну оселю, гроші – в чужу кишеню?

Постачання електроенергії на окуповані території здійснювалося навіть у розпал активних бойових дій: щомісяця туди надходило енергії на суму 200-300 млн, а оплата звідти – 3-4 млн. На окупованій території успішно працював Алчевський меткомбінат – щомісяця завод споживав електроенергії на 100 млн. Загалом підприємство заборгувало енергетикам мільярд, тоді як до війни комбінат ніколи не значився серед боржників. Виходить, електроенергію з України просто розкрадали, а борги ЛЕО перед «Енергоринком» росли. Крім того, до квітня 2015 року діяв міждержавний договір на постачання електроенергії з Росії – всі перетоки зараховувалися ЛЕО -  таким чином на компанію вішалися додаткові борги.

Припинили цю вакханалію лише 25 квітня 2017 року – наказом Міненерго перетоки електрики на неконтрольовану територію були зупинені. Але на той час борги ЛЕО вже сягнули 5 млрд. Через бойові дії рівень розрахунків споживачів окупованих територій був дуже низьким, а з липня 2016-го розрахунки взагалі припинилися, адже частину компанії ЛЕО, яка залишилася на окупованій території, привласнили сепаратисти, і всі ресурси відійшли в «ТД «Нафтопродукт», який пов`язують з олігархом Сергієм Курченком. Підприємство Курченка ефективно зібрало платежі зі споживачів, серед яких і ті, що зависли ще з довоєнних років. З огляду на те, що Курченко не купував електроенергію на енергоринку України, а, по суті, просто брав її, у підсумку він отримав величезні надприбутки. І все це «освячено» згаданими вище урядовими постановами.

«Чому українці оплачують комунізм для «ЛНР»?» – запитує керівник ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» Володимир Грицай. Він невпинно усі ці роки слав листи-попередження  до президента України, СБУ та інших правоохоронних і владних органів. «Намагаючись попередити енергетичну катастрофу, я багато разів звертався до найвищих керівників держави, але безрезультатно, – скаржиться топ-менеджер.  –  Я не суддя, але всі знають:  якщо гроші десь пропали, то в іншому місці вони з`явилися».

Заворушились?

І ось нарешті наприкінці серпня на вимогу Грицая СБУ почало розслідування законності безоплатного постачання електроенергії на окуповану територію Луганської області з серпня 2016 року по квітень 2017-го. Та чи буде цю справу доведено до логічного завершення, прогнозувати складно, адже безоплатне енергопостачання здійснювалося під патронатом уряду України.

 (для перегляду документа натисніть на зображення)

Тим часом  новий склад Нацкомісії з питань енергетики та комунальних послуг ухвалив доленосне для ЛЕО рішення: державний регулятор вніс зміни в постанову, яка визначала алгоритм перерахувань коштів, чим у жовтні фактично припинив застосування до ЛЕО фінансових санкцій – щодобових утримувань з поточних рахунків. З грудня 2016-го по жовтень 2018 року компанія через це недоотримала понад 1,1 млрд грн (згідно з тарифом), з яких 700 млн – це кошти зарплатного фонду. «Звільнилося більш як 900 працівників, значна частина з них – висококваліфіковані фахівці дефіцитних спеціальностей, було запроваджено триденний робочий тиждень. Другий рік поспіль зірвано підготовку енергосистеми до осінньо-зимового періоду, удвічі зросла аварійність, подовжився час відновлювальних робіт. Відсутні запаси палива та ремонтних матеріалів! І все це  – на території воюючої області, п’ятий рік розділеної навпіл лінією фронту», – розповідає Грицай.

В уряді теж заворушились. Там нарешті зрозуміли, до чого може призвести борговий зашморг ЛЕО? «У Кабінеті міністрів вирішили борги так званих ЛНР та ДНР перекласти на плечі українців», – повідомив «Главкому» Володимир Грицай. Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує погасити заборгованість за електроенергію споживачів перед підприємствами, що постачають електроенергію на території  самопроголошених «ЛНР» та «ДНР», коштом державного бюджету. Відповідний законопроект «Про особливості погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електроенергії», вже подано на розгляд урядового комітету.

В експертному середовищі не виключають, що загнавши ЛЕО в боргову яму її ініціатори намагалися віджати переполовинені залишки ЛЕО у його власника – олігарха Костянтина Григоришина. «Чи хочуть віджати ЛЕО? Не знаю, на це досить складно відповісти. Можливо просто не знають, на кого тепер повісити цю діру. Думаю, там і гроші, і халатність та недбальство, і не бажання вирішувати складні питання», – прокоментував  «Главкому» ситуацію колишній член НКРЕКП Андрій Герус.

Післямова

Чому центральна влада так довго ігнорувала проблеми області, охопленої війною? Відповіді на ці запитання шукали експерти Інституту Кеннана (Вашингтон), що входить до складу Міжнародного центру імені Вудро Вільсона та спеціалізується на академічних дослідженнях пострадянського простору.

На думку американських дослідників, економічний крах, енергетичний колапс, соціальні протести – все це не лише наслідки війни, але й, м’яко кажучи, недалекоглядних дій українського уряду, а  також небажання Києва визнати та виправляти зроблені помилки.

Американські експерти стверджують: непродумані рішення Кабінету міністрів та попереднього складу НКРЕКП  знекровили енергопостачальну компанію ТОВ «Луганське енергетичне об`єднання» (ЛЕО) – через це  влітку 2017 року область двічі занурювалася в повну темряву через аварії в енергосистемі. Цього року ситуація ще гірша, через величезні борги за електроенергію мережі області підготовлені до максимальних зимових навантажень лише на 12% від необхідного.

Влада за останні чотири роки не спромоглася забезпечити область резервним енергопостачанням, для цього потрібно було збудувати лінію електропередач, яка б об`єднала Луганщину з  енергосистемою України через сусідню Харківщину. Ризики великі – енергетики прогнозують зростання кількості блекаутів цієї зими.

Ознайомившись з надзвичайно складною ситуацією у прифронтовій Луганщині, американські експерти зробили висновок, що уряд України не володіє стратегією, сумірною масштабу кризи.

За останні 4 роки фундамент промислової економіки Луганської та Донецької областей, підконтрольної уряду України, руйнується військовими діями і супроводжується торговою війною з Росією. Промисловий експорт з Луганщини – 6% від рівня 2013 року. Видобуток вугілля впав до третини довоєнного обсягу, виробництво сталі – до однієї восьмої. Протягом перших трьох років війни деякі шахти і заводи на захоплених російськими агресорами територіях продовжували платити податки в Київ і експортувати свою продукцію через Україну, але все це скінчилося в 2017 році, коли Київ підтримав неофіційну торгову блокаду ветеранів української армії. Як помсту за це сепаратисти «націоналізували» всі підприємства, які приносили податкові надходження в бюджет України, адже всі вони перереєструвалися на підконтрольній території.

Наталка Прудка, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: