Заборгованість за газ жителів Миколаївщини за два місяці зросла на 115 млн грн

Заборгованість за газ жителів Миколаївщини за два місяці зросла на 115 млн грн

Загальний борг побутових споживачів області становить 474 млн грн

З початку опалювального періоду заборгованість за природний газ жителів Миколаївської області зросла на 32% або 115 млн грн. Загальний борг побутових споживачів області становить 474 млн грн. Приріст неплатежів пов'язаний зі збільшенням обсягів споживання і майже триразовим скороченням кількості субсідіантів.

Близько 75% боргів за газ належать жителям Миколаєва і Миколаївського району - їх борг становить 359 млн грн. Наступний з неплатежів за газ Вознесенський район - тут мешканці заборгували 45 млн грн.

Нинішнє зростання неплатежів за газ пов'язане зі збільшенням обсягу споживання подорожчавшого майже на чверть газу, на тлі скорочення кількості призначених субсидій.

На грудень 2018 року органи УПСЗН в Миколаївській області призначили державну допомогу на опалювальний період 2018/2019 року для 48,8 тис. споживачів газу. Це в 2,5 рази менше, ніж рік тому.

Згідно з постановою Кабінету міністрів України №867, основною умовою гарантованих поставок газу населенню є недопущення зростання заборгованості ТОВ «Миколаївгаз збут» перед НАК «Нафтогаз України». Інші словами, починаючи з 1 листопада цього року заборгованість газопостачальних компаній не повинна перевищувати загальної суми боргу по побутовим споживачам, зафіксованої станом на 1 жовтня 2018 року.

З метою забезпечення безперебійного газопостачання ТОВ «Миколаївгаз збут» закликає споживачів газу вчасно і в повному обсязі сплачувати за спожитий енергоресурс до моменту офіційного підтвердження призначення субсидії органом УПСЗН. Якщо цього не робити, то при накопиченні заборгованості більш ніж за місяць споживання, компанія має право припинити газопостачання.

«Ми направляємо боржникам письмове попередження про необхідність погасити заборгованість, що утворилася, або укласти договір на реструктуризацію боргу. Якщо споживач ігнорує дане попередження, то за ним прямує лист-повідомлення про відключення. Так, за поточний період від газопостачання було відключено 1 251 споживача, загальна сума заборгованості яких становила 8,724 млн грн», - розповідає директор ТОВ «Миколаївгаз збут» Наталія Левченко.

За даними компанії, після відключення майже 70% споживачів погашають заборгованість протягом декількох днів. При цьому для відновлення газопостачання необхідно погасити не тільки заборгованість, але і відшкодувати витрати по припиненню і відновленню газопостачання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: