Ендрю Вробель Керівник контент-стратегії

Для України 2019 рік буде вирішальним

Процес реформ в Україні ще далекий від завершення

За останні роки зроблено більше, чим за всі роки незалежності України

Після чотирьох років потрясіння в Україні може наступити переломний момент. Нестабільна економіка країни стабілізується, президент Петро Порошенко провів низку реформ для боротьби з нестримною корупцією, яка поглинула країну після розпаду СРСР. З новими обіцянками фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Світового банку, пан Порошенко тепер може вказувати на міжнародне схвалення змін, які він приніс в Україну.

Однак, як це було під час Майдану, Росія відреагувала на новостворену стабільність України, посиливши свою ворожнечу кампанію. З наближенням виборів харизматична популістка Юлія Тимошенко також погрожує витіснити Порошенка з влади і скасувати його реформи. Проте, що б не відбулося, нинішня влада не повинна відволікатися від своєї прогресивної програми. Українці чекали 25 років на ці реформи.

Угоди, укладені з двома фінансовими установами Організації Об'єднаних Націй, безумовно, сприятимуть зміцненню порядку денного пана Порошенка. Кредит МВФ у розмірі 3,9 мільярда доларів США, який надходить після дворічної перерви, та гарантія Світового банку на суму 750 мільярдів доларів США дасть змогу Києву збільшити золотовалютні резерви, стабілізувати курс гривні і стримати інфляцію, яка зросла після того, як в Україні почалася криза в 2014 році. Міжнародна фінансова підтримка призведе до зростання довіри інвесторів до фіскальної платоспроможності України, що дозволить Києву вийти на світовий ринок у пошуках нового фінансування. Зі шість мільярдів доларів США заборгованості з терміном погашення у 2019 році ця публічна демонстрація підтримки як ніколи прийшла вчасно.

Для самого пана Порошенка ці угоди є особистою підтримкою платформи його реформістської політики, яку він ухвалив після обрання на піку конфлікту на сході України в 2014 році. Незважаючи на постійні загрози територіальній цілісності з боку Росії і опір олігархів, які процвітали за часи опального попередника Віктора Януковича, Порошенко закрив шахрайські банки, започаткував створення антикорупційного суду і підштовхнув ціни на газ до ринкових рівнів – ключової передумови для останнього кредиту МВФ. Незважаючи на те, що вдарило по простим споживачам, реформа розглядається як ключовий крок до очищення ринку, який довго функціонує на відкатах.

На додаток до цього ряду реформ, які деякі аналітики вважають найбільш значущими з часів здобуття Україною незалежності в 1991 році, пан Порошенко та його уряд можуть вказувати на явне економічне поліпшення. З 2016 року ВВП зростає на два-три відсотки на рік, після того як за попередні два роки він скоротився на 16,4 відсотка. Інфляція продовжує тривати 14%, що приблизно в чотири рази перевищує середній показник у світі, але це краще, ніж 43%, що пошкодило економіку в розпал кризи. Зарплати стрімко зростають, а торгівля з ЄС зростає приблизно на 24 відсотки за рік, що є ідеальною передумовою для подачі заявки на членство в ЄС, яку пан Порошенко планує зробити в 2020 році.

Обмеження

Проте процес реформ далекий від завершення. Хоча українське бізнес-середовище поліпшується, державні монополії продовжують негативно впливати на багато галузей. Ринок газу переживає такі необхідні реформи, але інші частини енергетичного сектору залишаються в корупції. Пан Порошенко пообіцяв, що антикорупційний суд буде створено у лютому, але нещодавнє відновлення Романа Насірова на посаді керівника Державної фіскальної служби, навіть коли він знаходиться під розслідуванням за підозрою в обмані держави на 70 мільйонів доларів США, демонструє, як потрібно ще багато зробити.

Проте, враховуючи існуючі загрози з боку російських сил, міжнародні спостерігачі бачать поточний прогрес реформ як само по собі досягненням. Окрім підтримки сепаратистських рухів на Донбасі, Москва зовсім недавно захопила українські військові кораблі в Азовському морі і тепер концентрує сили уздовж кордону між двома країнами. Українці мають поважну причину побоюватися, що режим Володимира Путіна, захопивши Крим у 2014 році, тепер хоче підкорити решту собі країни.

З початку свого перебування на посаді Президент Порошенко перебував у позиції просування своєї реформістської програми, незважаючи на російську агресію. Тепер же йому доведеться подолати внутрішній виклик від пані Тимошенко, колишнього прем'єр-міністра, яка кине виклик йому на президентських виборах наступного року. Як талановитий оратор, пані Тимошенко, як відомо, є непередбачуваною: вона раніше переходила між гарячими українськими націоналістичними і проросійськими позиціями, і навіть була ув'язнена президентом Януковичем через угоду про постачання газу, яку вона уклала з Москвою. В її нинішньому політичному втіленні вона проводить кампанію на проєвропейській платформі про-НАТО. Це, здається, працює, оскільки останні опитування вказують на її лідерство лише за три місяці до президентських виборів.

Глибокий бренд популізму пані Тимошенко, яка обіцяє кращі робочі місця, більш високу заробітну плату вчителям і більш швидкий прогрес у боротьбі з корупцією з невеликою кількістю деталей про те, як вона виконає їх, віддзеркалює грандіозну риторику її популістів у Західній Європі та Північній Америці. Вона пообіцяла «розібрати всю стару систему», включаючи зміни, внесені чинною адміністрацією. Вона навіть пообіцяла скасувати нещодавні реформи газового ринку, що може поставити під загрозу важливу угоду, досягнуту з МВФ.

Оскільки росіяни біля воріт та рейтинги пані Тимошенко, нова допомога від МВФ та Світового банку - це саме те, що Президент Порошенко потребував, щоб допомогти своєму уряду просунути якомога більше реформ до голосування у березні. Чим більший прогрес Київ зробить у цей період, тим менш ймовірно, що Україна повернеться до кризи, яка так довго тривала.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: