«Запоріжгаз Збут» заборгував «Нафтогазу» 234 млн грн. Стало відомо, чому

«Запоріжгаз Збут» заборгував «Нафтогазу» 234 млн грн. Стало відомо, чому

Оператор газових мереж стверджує, що борг перед «Нафтогазом» виник виключно через неплатежі держбюджету і клієнтів

Борг ТОВ «Запоріжгаз Збут» перед НАК «Нафтогаз України» в рамках ПСО сформували бюджетні неплатежі за газ, отриманий субсидіантами і пільговиками, а також накопичена заборгованість домогосподарств, стягнення якої поки неможливо через ще не завершені судові розгляди щодо необґрунтовано занижених норм споживання і вибіркового застосування стандартних умов споживання газу з боку НКРЕКП.

Заборгованість на суму 234 млн грн виникла у «Запоріжгаз Збуту» в зв'язку з забороною НКРЕКП пред'являти клієнтам із побутового сектора до оплати рахунки за газ, в яких вартість спожитого газу приведена до стандартних умов. У той же час компанія отримує від НАК «Нафтогаз України» рахунки за газ, в яких його обсяг завжди приведений до стандартних умов. Така різниця в обліку призводить до того, що «Запоріжгаз Збут» змушений закуповувати газ у державної монополії на дискримінаційних умовах, та як і інші постачальники газу по ПСО в Україні, нарощує борги.

«Через те, що об`єми споживання в побутовому секторі не приведені до стандартних умов, до уваги не береться той факт, що при зниженні температури газ стискається, а влітку, навпаки - розширюється. Хоча у всіх інших споживачів цей нюанс обов`язково врахований. Про масштаби проблеми говорить той факт, що споживання природного газу населенням у зимовий період в 10 разів більший, аніж влітку», - розповідає директор  «Запоріжгаз Збуту» Тетяна Колеснікова.

Ще 500 млн грн боргу «Запоріжгаз Збуту» пов'язані із накопиченою заборгованістю споживачів газу, які платили за нього по необґрунтовано заниженим урядом нормам споживання. Наприклад, реальні обсяги споживання на один рахунок, згідно з показаннями загальнобудинкового лічильника (ЗВОГ) у споживача, що використовує лише газову плиту, станом на липень 2018 року складає в середньому  6,1 м3 на одну особу, в січні 2018 - 15,29 м3. Тим часом, споживач без лічильника за нормою сплачує за 5,4 м3 на прописаного у квартирі. Виходячи з цих показників, в середньому, різниця складає більше 9 м3 газу.

На додачу, сума боргу Держбюджету перед «Запоріжгаз Збутом» по субсидіях і пільгах станом на 1 жовтня 2018 року складає 26,9 млн грн. 

«ЗапоріжгазЗбут» не має можливості вплинути ні на одну з трьох складових заборгованості. У зв'язку з цим компанія розраховує, що рішення проблеми може бути дозволено на державному рівні, з урахуванням європейського досвіду.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: