Жителі Дніпра і області сплачуватимуть за газ за новими умовами

Жителі Дніпра і області сплачуватимуть за газ за новими умовами

З жовтня 2018 року всі об’єми споживання газу в Дніпропетровської області приведено до стандартних умов

В листопаді мешканцям Дніпропетровської області надійшли рахунки, в яких об’єм газу за показаннями лічильника приведений до стандартних умов. Вже майже три роки всім категоріям споживачів  газ обліковують за єдиним стандартом, але побутові споживачі продовжували сплачувати обсяги газу, обчислені лічильниками, в робочих умовах. Така різниця призвела до виникнення боргу ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» перед НАК «Нафтогаз України» на суму 572 млн грн.

У жовтневих рахунках за об’єми спожитого природного газу вперше зазначені із приведенням до стандартних умов. Такі дії передбачені п. 9 розділу II Правил постачання природного газ. Побутові споживачі стали останньою категорією клієнтів ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут», для яких досі ці норми не були застосовані. З 1 грудня 2015 року усі інші категорії споживачів сплачують за спожитий газ з урахуванням приведення обсягів газу до стандартних умов, включаючи установи освіти і охорони здоров'я.

Для приведення об’єму газу до стандартних умов застосовуються помісячні коефіцієнти коригування показань лічильника, які залежать від температурних режимів для певного регіону із врахуванням місця розташування лічильника газу. Згідно Методики затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики №116 від 26.02.2004 р. визначено 6 груп коефіцієнтів для коригування показань лічильника.

«За низької температури повітря газ стискається, а за високої, навпаки - розширюється. Через те, що об`єми споживання газу в побутовому секторі не приведені до стандартних умов, утворюється різниця в обліку . Застосування Методики для приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов для всіх груп клієнтів ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» створить рівні умови обліку газу між іншими учасниками ринку та зупинить зростання заборгованості»,- говорить директор ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» Тетяна Соболь.

Розрахунки з населенням із приведенням об’ємів спожитого газу до стандартних умов були унеможливлені рішенням органів влади. Тому такі споживачі отримували рахунки за обсяг, обчислений лічильниками у робочих умовах. Натомість оптовий постачальник газу для населення - НАК «Нафтогаз України» передавав ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут» обсяги газу лише на умовах приведення до стандартних умов.

Коефіцієнти будуть зазначатись для кожного споживача в рахунку за газ починаючи із жовтня 2018 року. На звороті рахунку є інструкція, як швидко перевірити застосування коефіцієнтів. Також там  зазначена інформація щодо різниці в об’ємі спожитого газу в стандартних і робочих умовах за період з 1 грудня 2015 року по 30 вересня 2018 року – для кожного клієнта. Ця різниця з`явилась з причин, що не залежать від  ТОВ «Дніпропетровськгаз Збут», тому компанія звертається до уряду та держрегулятора - НКРЕКП для вирішення питання подальшого погашення цієї заборгованості. Це дозволить уникнути фінансового навантаження на людей. Без втручання уряду, компанії доведеться пред'явити виниклу заборгованість до оплати споживачам.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: