Експерти розповіли, чи варто киянам очікувати зниження тарифів на тепло

Експерти розповіли, чи варто киянам очікувати зниження тарифів на тепло

Тариф на виробництво теплової енергії для «Київтеплоенерго» може знизитися на 29%

Зниження тарифу на виробництво теплової енергії для столичного комунального підприємства «Київтеплоенерго» на 29% не обов'язково призведе до перегляду тарифів для населення.

Про це «Апострофу» розповіли експерти в енергетичній галузі.

«Зниження тарифів (для населення. - Ред.) НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. - Ред.) не планує», - сказав колишній член регулятора Андрій Герус.

«Регулятор знижує не тарифи на тепло для населення, а тарифи на виробництво для ТЕЦ», - пояснив старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква.

При цьому ряд експертів не виключає зниження тарифів для населення у зв'язку з переглядом цін для теплогенеруючої компанії. Такої думки, зокрема, дотримується директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев. «Зниження тарифів на гарячу воду і опалення не виключено», - сказав він виданню.

Можливим зниження цін на тепло для населення вважає і керівник Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар. Однак величина такого зниження, на його думку, буде менше, ніж знижка для «Київтеплоенерго». При цьому зниження тарифу для комунального підприємства свідчить про штучне завищення цього показника в минулому, вважає експерт.

«Потрібно дивитися з іншого боку - ці 29%, грубо кажучи, на них тариф був завищений. Якщо зниження (тарифів для населення) не буде, стане зрозуміло, що просто відібрали (столичний теплокомплекс) у Ахметова і віддали на годування комусь іншому», - резюмував він.

Нагадаємо, «Київтеплоенерго» планує з 1 серпня 2018 року взяти в управління міські ТЕЦ Києва - ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6. Щоб отримати ліцензію і тарифи на відпуск тепла і електроенергії, КП подало пакет документів до НКРЕКП. 

Для «Київтеплоенерго» пропонують встановити тариф на відпуск електроенергії 182,91 коп./1 кВт (без ПДВ). За цим тарифом КП буде продавати електроенергію оптовому покупцеві ДП «Енергоринок».

Тариф на виробництво тепла і гарячої води для населення - 784,58 грн за 1 Гкал (без ПДВ); для релігійних організацій - 477,19 грн за 1 Гкал (без ПДВ); для державних і місцевих бюджетних організацій - 1187,20 грн за 1 Гкал (без ПДВ); іншим споживачам - по 1186,56 грн за 1 Гкал (без ПДВ).


Читайте також матеріал «Главкома» «Розлучення з Ахметовим», або Чому у Києві немає гарячої води?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: