Київрада відклала закриття сміттєзвалища у Підгірцях

Київрада відклала закриття сміттєзвалища у Підгірцях
Розпочинається реконструкція, а далі – рекультивація полігона №5 у Підгірцях

Столична міськрада затвердила перелік додаткових заходів, спрямованих на вирішення проблемних питань і закриття полігона №5

Київська міськрада ухвалила рішення «Про додаткові заходи, спрямовані на вирішення проблемних питань, пов'язаних з експлуатацією полігона твердих побутових відходів (ТПВ) №5 в с. Підгірці Обухівського р-ну. Київської обл., та його закриття». Терміни закриття цього сміттєзвалища зсуваються. Але, закрити полігон при цьому зобов'язуються з дотриманням норм екологічної безпеки та, попередньо створивши альтернативу - побудувавши сучасний сміттєпереробний завод.

Про це повідомляє KV.

Відповідний проект рішення комісія Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу (ЖКГ і ПЕК) погодила з низкою поправок 24 вересня 2018 року. Документ на розгляд міськради подали заступник голови КМДА Петро Пантелеєв і директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко.

Таким чином, столична міськрада сьогодні затвердила перелік додаткових заходів, спрямованих на вирішення проблемних питань і закриття ТПВ №5 в с. Підгірці.

Першим пунктом даного переліку, в період 2018 - 2020 років передбачено виконання будівельно-монтажних робіт по об'єкту «Реконструкція та технічне переоснащення полігона ТПВ №5 в с. Підгірці, Обухівського р-ну. Київської обл.».

Зокрема, до кінця поточного року, керівництво КМДА, зобов'язується закінчити роботи з укриття інертним ґрунтом схилів полігона з боку с. Підгірці (до 1 грудня 2018 роки) і з боку с. Креничі (до 31 грудня 2018 року).

Термін проведення робіт з дегазації першої і другої карти полігона ТПВ №5 - 2019 рік.

«Не пізніше II-го кварталу 2019 року» в КМДА повинні будуть поетапно припинити складувати відходи на I-й карті полігона в с. Підгірці.

При цьому, в січні 2019 року планується здійснити заходи щодо посилення дамби на II-й карті полігона і почати проводити поховання сміття вже на даній карті.

У період 2019-2020 років в КМДА обіцяють вибрати технологію і розробити концепцію переробки (утилізації) концентрату. Зокрема, виконання робіт по рекультивації полігона ТПВ №5 столичні чиновники планують здійснити, починаючи з II-го кварталу 2019 року і до 2021 року: I-ї черги -II-го кварталу 2019 року, а II-ї черги - 2019-2021 роки .

Після закінчення робіт з рекультивації документом передбачено закрити 5-й полігон. При цьому, точної дати цієї події в документі не вказано. Крім того, документом передбачено в період з 2019 по 2021 рік побудувати (не вказано де. – Ред.) завод з переробки ТПВ потужністю 450 тис. тонн на рік.

У пояснювальній записці повідомляється, що Київрада 27 жовтня 2016 року прийняла рішення про закриття полігона ТПВ №5 1 жовтня 2018 року. Але це здійснити поки не вдалося, процес триває.

Новим рішенням з цього питання Київрада доповнює затверджений раніше перелік необхідних для цього заходів.

У новому рішенні міськради повідомляється, що запропонований перелік заходів прискорить термін закінчення експлуатації 5-го полігона.

Раніше у КМДА повідомили, що проект рекультивації першої черги полігона твердих побутових відходів № 5 в с. Підгірці Обухівського району Київської області перебуває на завершальній стадії.

Нагадаємо, 27 жовтня 2016 року Київрада ухвалила рішення про закриття 5-го полігона, і за два роки проведена робота для створення альтернативи полігона – сміттєпереробного підприємства. Київ рухається трьома паралельними шляхами, кожен з яких має на меті будівництво сміттєпереробного заводу. Перший – це оголошений 28 серпня конкурс на залучення інвестора. Другий шлях – пропозиція ПрАТ «Київспецтранс» щодо спільного будівництва заводу із муніципалітетом. Третій – це будівництво коштом міста на ділянках, що сьогодні є придатними для таких заводів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: