Київрада вирішила «без шуму» поховати ідею створення музею на Поштовій площі?

Київрада вирішила «без шуму» поховати ідею створення музею на Поштовій площі?
Під Поштовою площею розкопали стародавні вулиці та будівлі Київської Русі
Фото: Олександр Яремчук

Заплановану на сьогодні сесію Київради, де мало розглядатися питання розірвання договору із забудовником Поштової площі, перенесено

Пленарне засідання Київської міської ради, заплановане на четвер, 12 квітня, перенесено на вівторок, 17 квітня, Про це повідомила прес-служба Київради.

Згідно з повідомлення, засідання перенесено «у зв’язку з технічними причинами».

Як відомо, сьогодні Київрада повинна була розглянути питання припинення договору з ТОВ «Хенсфорд-Україна», що споруджує торгово-розважальний центр (ТРЦ) на Поштовій площі, з метою збереження і музеєфікації виявленого в ході археологічних розкопок прибережного міського кварталу XI-XII століття.

Відповідний проект рішення Київради, підготовлений депутатом від «Самопомочі» Сергієм Гусовським, включений до порядку денного засідання.

Проект документа передбачає передачу земельної ділянки та недобудованого об'єкта «Музею історії Києва», проведення археологічних досліджень ДП «Центр археології Києва Інституту археології НАН України» і подальше створення музею за проектом, який здобуде перемогу на міжнародному конкурсі.

«Зараз «Хенсфорд-Україна» хоче накрити все бетонною плитою, під розміщення музею планує відвести кімнатку 10 на 10 метрів. Звичайно, в такому приміщенні розмістити музей неможливо! Якщо Київрада відмовиться прийняти рішення про повернення площі місту, ні про який музей мова йти вже не буде», - говорить глава ГО «Почайна» Аннабелла Моріна.

Моріна раніше підготувала проект створення музею на Поштовій площі, який здобув перемогу в рамках столичного «Бюджету участі»: для створення об'єкта місто має намір виділити 2 млн грн.

Питання повернення земельної ділянки та недобудованого об'єкта «Музею історії Києва» Київрада планувала розглянути сьогодні після 14:00. Моріна закликала усіх небайдужих киян прийти сьогодні до Київради з вимогою повернути Поштову площу місту.

Таким чином, можливо, скасувавши сьогоднішнє засідання Київради, влада сподівається, що активісти наступного разу не зберуться на мітинг.

Раніше заступник голови КМДА Олександр Спасибко заявив, що питання щодо створення музею стародавнього міста на Поштовій площі будуть вирішувати на міжнародній конференції.

Нагадаємо, кілька років тому під час будівництва підземного торговельного центру на Поштовій площі у Києві археологи розкопали вулицю XI-XII століть. Серед знахідок: печатки княжої доби, наконечники стріл, прикраси, стремена, глиняний посуд.

Роботи учених на цьому місці тривали з весни 2015-го. Але на початку 2017-го процес зупинився через небажання інвестора продовжувати фінансувати дослідження. Забудовником підземного простору площі виступає фірма, яку пов’язують із Андрієм Кравцем, відомим як «завгосп Януковича» (тендер на будівництво торговельного центру виграло створене за два місяці до конкурсу ТОВ «Хенсфорд-Україна» - «Главком»).

Читайте також матеріал «Главкома» Дослідниця історії Києва Аннабелла Моріна: Поштову площу передали фірмі «завгоспа Януковича» за 3,6 млн грн

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: