Митники посилили контроль контейнерних перевезень в Бориспільському аеропорту

Митники посилили контроль контейнерних перевезень в Бориспільському аеропорту

В Бориспільському аеропорту запрацював підрозділ портового контролю за перевезенням контрабандних товарів

В пункті пропуску «Бориспіль-аеропорт» розпочав роботу другий підрозділ портового контролю за контейнерними перевезеннями. Перший подібний підрозділ почав роботу 2-го березня 2018 року в Одеському морському торговому порту – там вже затримано  близько 19 кг необробленого бурштину під час проведення митного огляду вантажного автомобіля з Туреччини, який прямував на паромі сполученням «Чорноморськ – Стамбул».  

Україна стала 49-м учасником Глобальної програми контролю за контейнерами ООН та Всесвітньої митної організації, в межах якої світова спільнота об`єднала зусилля в боротьбі з транснаціональною злочинністю.

Підрозділи портового контролю працюють на упередження незаконного переміщення контрабанди наркотиків, зброї, фальсифікованих товарів, а також товарів подвійного призначення, об’єктів флори та фауни з використанням контейнерів та іншої злочинної діяльності.

Глобальна система контролю відкриває доступ України до інформаційної системи, яку наповнюють 48 країн, що дозволяє відслідковувати логістику переміщення контейнерів, запідозрених у контрабанді.

29571097_1889772094390105_6616366329242862698_n

 «Глобальна система ризику орієнтування дозволяє виявляти в усьому світі потужні трафіки, про які ми також отримуємо інформацію через організації контролю… Постійно, в он-лайн режимі, відбувається контроль за всіма можливими ризикованими операціями відповідно до логістики переміщення контейнерів, які часто рухаються в абсолютно нелогічному для поставки форматі. Завдяки правильному інформуванню наших колег з 48 країн, і нас також, відслідковуються основні трафіки, що можуть безпосередньо проходити й через Україну», - повідомив «Главкому» в.о. голова Державної фіскальної служби Мирослав Продан.

«Вирішується питання щодо виділення необхідного фінансування для подальшого оснащення підрозділу у міжнародному пункті пропуску «Бориспіль-аеропорт» сучасними засобами митного контролю. Його співробітники – працівники митної та прикордонної служб України – пройшли необхідне навчання за підтримки Програми з контролю за контейнерами», - зазначив Продан.

Він повідомив, що найближчим часом планується підписання міжурядової українсько-канадської Угоди про співробітництво з митних питань.

«Ми вдячні уряду Канади за готовність виділити кошти для оснащення підрозділів в Україні необхідними технічними засобами та надання іншої підтримки. Впевнений, що це стане новим імпульсом для розвитку взаємодії між Україною і Канадою у митній сфері», - підкреслив очільник ДФС.  

Підрозділ портового контролю здійснюватиме аналіз попередньої інформації, яка надається з урахуванням національних та міжнародних баз даних (ContainerComm - обмін інформацією про правопорушення між учасниками програми, CTS - міжнародна система ризиків, WCO IPM та PICS - обмін даними з контрафактної продукції та даними про обіг прекурсорів). Після цього здійснюватиметься відбір ризикових переміщень товарів у контейнерах, узагальнення та аналіз наявної інформації. На підставі отриманої інформації прийматиметься рішення про додаткові форми митного контролю. Це може бути або додаткова перевірка документів, або проведення сканування, зважування, митного огляду, застосування кінологічних команд.

В перспективі планується  створення відповідних підрозділів контролю і в інших пунктах пропуску, наприклад, на західному кордоні України з метою протидії незаконному переміщенню товарів та контрабанді.  

«В разі виявлення контрабандних товарів, переміщення яких здійснюється приховано від митного контролю, відбувається їх вилучення. Якщо виявлено готівкові кошти, то складається протокол, а потім  адміністративна справа спрямовується до суду. Після ухвалення відповідного судового рішення, можливі такі варіанти: здійснюється конфіскація цих коштів в рахунок держави, або ж їх повернення у випадку, якщо встановлені якісь додаткові факти. Щодо наркотичних груп товарів, в залежності від їх походження, як правило, ухвалюється рішення про їх утилізацію. А якщо ж  виявлено товар, який може бути використаний, тоді він реалізується через відповідні механізми, а отримані кошти спрямовуються до державного бюджету», - пояснив «Главкому» Продан.

Довідка За січень-лютий 2018 року через пропускний пункт «Бориспіль-аеропорт» оформлено вантажів: експорт – 2406 тонн, імпорт – 4367 тонн, транзит – 6773 тонн. За 2017 рік в пункті пропуску «Бориспіль-аеропорт» складено 432 протоколи про порушення митних правил, вартість предметів правопорушення у яких склала 66 млн. грн. З початку 2018 року складено 89 протоколів про порушення митних правил на суму 25,9 млн. грн. (вартість вдвічі більше, ніж за відповідний період минулого року).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: