Скільки у Києві коштує поховання померлих від Covid-19 і хто на цьому заробляє

Скільки у Києві коштує поховання померлих від Covid-19 і хто на цьому заробляє
Тіла киян, померлих від Covid-19, спалюють у Київському крематорії 

Перелік і правила поховання померлих осіб з підозрою або підтвердженням коронавірусу регламентовані розпорядженням КМДА

Кияни скаржаться, що за поховання померлих від Covid-19 столичні ритуальні служби беруть величезні суми.

Наприклад, суму у 23 тисячі гривень озвучила ритуальна служба київській родині, в якій трапилося горе. Про це розповів у Facebook керівник «Першого добровольчого мобільного шпиталю», волонтер Геннадій Друзенко.

«Я озвучив цю ситуацію в інтернеті. Перше, що відгукнувся мій товариш з Чернівців – це теж у них проблема велика з «ковідом». У них цим займається муніципальне підприємство. 3500 – ціна, яка дозволяє поховати від «А» до «Я» померлого від коронавірусу», – розповів Радіо Свобода Друзенко.

За його словами, також з’ясувалося, що у «Київський крематорій» доставляє померлих від коронавірусу ритуальна служба «Петро Великий».

Проте, керівник СКП «Київський крематорій» Андрій Ященко запевняє Радіо Свобода, що ні він, ні працівники навіть гадки не мають, хто із компаній займається перевезенням померлих. Самі таких послуг не надають.

«Надання транспорту в нас немає. Тому й не заробляємо, гроші нам не надходять. Когось лобіювати сенсу немає. Чому? Тому що домовленості ні з ким не укладені. Та й укладати ми не будемо», – каже Ященко.

«Наші співробітники навіть не знають назв фірм. Одна фірма у нас на слуху є. «Петро Великий». По якій причині? Перший померлий у Києві від коронавірусу… нам привіз автомобіль від підприємства «Петро Великий». Він (катафалк. – ред.) був обладнаний на той момент спеціальною капсулою, яка ізолювала від оточуючих тіло померлого. Ми бачили цю машину. Вона чимось оригінальна. Щось нове для перевезення. Тому й у співробітників у пам’яті залишилася ця назва», – пояснює він.

Щодо власного транспорту, то, як каже Ященко, комунальне підприємство не має права регулювати ці дії.

Перелік і правила поховання уже регламентовані, каже в коментарі Радіо Свобода власник поховального бізнесу Вадим Маліновський. За його словами, це рішення столичного керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Миколи Поворозника.

«Це розпорядження про методичні рекомендації щодо поховання померлих осіб з підозрою або підтвердженням гострої респіраторної хвороби Covid-19. Тут, само собою, надані рекомендації, які повинні враховуватися при похованні померлих з Covid-19. З моргу закрита труна має бути доставлена на спеціальному автомобілі ритуальної служби СКП «Спецкомбінат». Тут прописано, що транспорт має бути комунальним. У них є такий транспорт, у них є такі тентовані «Газелі» для перевезення тіл померлих в закритих трунах», – зачитує Маліновський. Він у цьому бізнесі вже не перший рік. Та, дізнавшись про раніше заявлену суму в 23 тисячі гривень, дивується.

«Я не знаю, були у них такі факти чи ні. У мене не було підтверджень. Я по слухах чув, що люди жаліються про те, що і по 30 тисяч, і по 25 тисяч – такі суми на звичайну кремацію. Звичайно, це дуже завищена ціна. І чим вона регламентується – я не знаю. Реальне поховання на кремацію – це від 8 до 10 тисяч гривень – стеля. Це з вінками, з труною, із самою кремацією, з транспортом», – каже Маліновський.

Будь-які звинувачення в бік компанії «Петро Великий» її власниця Алла Ландар відкидає. За її словами, компанія дотримується усіх правил, а їхній клієнт отримав послугу за мінімальними цінами: «Ми вираховуємо суму так, щоби розрахуватися зі співробітниками. Закрити питання, які є необхідні». На запитання, звідки ж взялася сума 23 тисячі гривень, жінка каже, що це все наклеп.

У розпорядженні столичного керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Миколи Поворозника міститься 13 положень, які регламентують поводження із тілами, у яких знайшли чи підозрюють наявність коронавірусу.

Зокрема, у десятому пункті розпорядження йдеться про «порядок дій особи-виконавця волевиявлення померлого з підозрою або підтвердженням Covid-19». Серед інших правил, в документі прописані комунальні підприємства, які й мають здійснювати ритуальні послуги з тілами померлих від Covid-19. «Прибути до РС СКП «Київський крематорій» або РС СКП «Спецкомбінат ПКПО» для оформлення договору-замовлення на проведення кремації або поховання», – йдеться в документі.

Окремим розділом розписано план дій конкретним комунальним підприємством. Однак про заборону чи дозвіл іншим службам перевозити померлих на Covid-19 у документі не йдеться, як і регламентування цінової політики таких дій.

Цінова політика ритуальних служб залежить здебільшого від кількості і якості послуг. Ритуальники кажуть, що середня ціна на комплекс таких послуг – 8-10 тисяч гривень у столиці. Утім, все залежить від труни – буває дешева (від 850 гривень), буває дорога (суми залежать від побажання клієнтів).

Корінь зла ховається за корупційною складовою і ситуація із Covid-19 лише підсвітила давню проблему – контроль доброчесності послуг ритуального бізнесу, пояснюють громадські активісти.

«Перше, куди потрапляє інформація, що людини не стало – це або поліція, або медики. На жаль, від цього іде уже корупція. Вони інформацію дають тому, хто з ними начебто уклав договір. Ще люди не встигли зрозуміти, що трапилося, а вже їм телефонують. Оце з цього й починається корупція. І, на жаль, ні структурні підрозділи КМДА не можуть або й не хочуть робити у цьому порядок», – каже Артур Аракелян, заступник голови Громадської ради при КМДА.

Основна проблема цього ринку – відсутність політичної волі навести лад, вважає громадський активіст Сергій Троценко. За його словами, столиця недоотримує 200 мільйонів на рік, якщо й надалі не вивести цей бізнес із тіні.

Нагадаємо, 4 травня у КМДА повідомили, що Київ візьме на себе відшкодування затрат на транспортування та кремацію померлих від Covid-19 за відповідним зверненням родичів чи інших осіб. Відповідні послуги забезпечуватиме комунальне підприємство «Спецкомбінат – ритуальна служба». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: