Анамнез Гінзбург. Хто керуватиме столичною медициною

кадри
Анамнез Гінзбург. Хто керуватиме столичною медициною

Кадрове рішення Кличка чомусь дуже здивувало мешканців Дніпра

23 жовтня директором Департаменту охорони здоров'я Київської міської держадміністрації стала Валентина Гінзбург. Посаду, відповідно до розпорядження міського голови Віталія Кличка, вона отримала у результаті перемоги на конкурсі. Та в цій історії є одна цікава деталь. Сам конкурс проведено майже рік тому – у грудні 2016-го. І його переможцем стала не Гінзбург, а зовсім інша людина - Дмитро Турчак. Проте цей чиновник несподівано відмовився від високої посади, і його місце за правилами конкурсу дісталось другому фіналістові кадрового відбору.

 (для перегляду документа натисніть на зображення)

Джерела «Главкома» у КМДА стверджують: така кадрова рокіровка не випадкова. Це результат ретельно продуманого плану. Його почали втілювати ще у 2016-му. Валентина Гінзбург, за якою тягнеться неоднозначний шлейф, зайняла посаду не одразу, аби уникнути суспільного резонансу. На користь версії, що перемога і призначення Турчака були лише відволікальними маневрами, свідчить декілька фактів. Перший – обидва кандидати на високу посаду в столиці представляють медичну Дніпропетровщину. Гінзбург тривалий час керувала там обласним департаментом охорони здоров’я, а Турчак навчався у Дніпрі, а потім і вів медичну практику в цьому місті. Другий - недолуга  причина звільнення останнього з посали у КМДА. За офіційною версією, чиновник відмовився від крісла у столичній адміністрації за власним бажанням 29 вересня  «у зв'язку зі вступом до аспірантури Національної академії державного управління при президенті України».

Відповідно, коли впродовж року після конкурсу переможець вирішив піти з посади, то новий відбір, згідно з процедурою проводити потреби вже не було. І міський голова без зайвого галасу і пильної уваги до нового кадрового відбору призначив очільником департаменту Гінзбург – «срібного фіналіста» минулорічного кадрового відбору та чиновника, про якого на Дніпропетровщині ходять легенди…

(для перегляду документа натисніть на зображення)

Відповідно до офіційної біографії ,вищу медичну освіту Турчак отримав у Дніпрі, де лишився жити і працювати. У той самий час обласною медициною у цьому регіоні керувала Гінзбург.

Дмитро ТурчакДмитро Турчак

За даними ЗМІ, Турчак з 2011 року був радником мера Києва Олександра Попова. Саме в цьому статусі він увійшов до складу робочої групи з реалізації проекту «Стратегія розвитку Києва до 2025 року». З серпня 2014-го Турчак отримав посаду директора управління соціально-гуманітарних проектів підприємства «Київське інвестиційне агентство» при КМДА. Саме Турчак активно просував проект «Картка киянина».

Нагадаємо, у грудні 2016-го до участі в конкурсі на посаду керівника столичної медицини було допущено дев’ятеро осіб. За даними одного з членів конкурсної комісії, депутата Київради Юлії Лобан (фракція «Об'єднання «Самопоміч»), у фінал вийшли тодішній в.о. керівника міського відділу охорони здоров'я Дмитро Турчак, екс-директор аналогічного департаменту Луганської військово-цивільної адміністрації Петро Клименко і, власне, Гінзбург.

Лобан згадує, тоді члени комісії були здивовані рівнем підготовки кандидатів.  «Конкурс дійсно прозорий і чесний. Єдине, що засмутило всіх, - це низький рівень претендентів. У відповідях учасників часом зустрічалися такі висловлювання, від яких ставало просто сумно і соромно», - згадує депутатка. За її словами, найбільше схвальних відгуків отримали Дмитро Турчак і головний лікар Київського дитячого діагностичного центру Андрій Семиволос. Однак, до трійки фіналістів останній не потрапив.

Сумну ситуацію з кваліфікацією претендентів член комісії пояснила умовами самого конкурсу. «Однією з них стала наявність і управлінського, так і лікарського стажу. У багатьох того й іншого не було, тому варті уваги кадри до нас просто не потрапили. До того ж, дуже багато лікарів не сподівалися на прозорий конкурс, були не впевнені. А вибирати з того, що було - це, насправді, сумно. Жодна з робіт (кандидатів на посаду. - «Главком») не була блискучою», - додала Лобан.

Гінзбург перебувала на посаді голови Управління охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації з кінця 2007 по лютого 2015 року. Потім перебралась до Києва. У столиці почала працювати на посаді штатного радника голови Київської ОДА Максима Мельничука, а за рік стала заступником директора - начальником управління з організації медичної допомоги Департаменту охорони здоров'я КМДА.

Валентина ГінзбургВалентина Гінзбург

Гінзбург добре відома журналістам Дніпропетровщини, медициною якої опікувалась чиновниця. Її прізвище звучало в контексті двох гучних скандалів: загадкові масові смерті немовлят в одному з пологових будинків Дніпропетровщини, та розправа над головними лікарями, які не забезпечили «потрібного» результату Партії регіонів на виборах. І якщо перший скандал вдалося «зам’яти», то другий «спустити на гальмах» не вдалося. Гінзбург таки опинилась на лаві підсудних. Та в підсумку вже за нової влади кримінальну справу проти неї закрив суддя Кіровського районного суду Геннадій Підберезний. Той самий, якого місяць тому спіймали на гарячому під час передачі хабара антикорупційному прокурору Назару Холодницькому.

«Неблискучий» кадр

Народний депутат Віталій Купрій, дізнавшись про призначення Гінзбург у столиці, нагадує дивну історію з немовлятами: у період, коли чиновниця очолювала медицину Дніпропетровщини,  у пологовому відділенні 9-ї міської лікарні Кам’янського (колишній Дніпродзержинськ) фіксували аномально високий рівень смертності. Купрій, у минулому депутат Дніпродзержинської міської ради, заявив, що з початку 2009-го і до лютого 2011 року в цьому відділенні було зафіксовано 67 летальних випадків. Дивним є те, на його думку, що після розтину, який начебто проводили лікарі, тіла багатьох дітей не віддавали для поховання, а закопували разом із післяопераційними відходами.

«За результатами мого власного депутатського розслідування виявлені додаткові факти, які вказують на можливе існування в Дніпродзержинську схеми торгівлі дітьми, їх органами або стволовими клітинами», - зазначав  Купрій. За його словами, на сесії міської ради від 28 січня 2011 року він запропонував дніпродзержинському міському голові Станіславу Сафронову та депутатському корпусу створити комісію з розслідування цієї ситуації. Тоді депутати від Партії регіонів, яка мала у міськраді майже 2/3 голосів, разом з міським головою відхилили цю пропозицію. Причина – неактуальність пропозиції для громади. Через деякий час Купрій отримав лист від Гінзбург, в якому вона повідомила, що перевірка у справі щодо неналежного поховання дітей порушень з боку працівників лікарні не виявлено.

Про причетність Гінзбург до скандалу із подіями у згаданому пологовому будинку пише у Facebook депутат райради Дніпра Наталія Балахніна: «Саме з цією особою пов’язують аномально високий рівень смертності новонароджених в пологовому відділенні міської лікарні №9 Дніпродзержинська (Кам’янське)». Депутатка теж стверджує, що за 2009-2010 роки у закладі померли десятки немовлят, з яких 26 були поховані лікарнею. «Однак при ексгумаціях знайшли лише одне тіло немовляти», - стверджує вона.

Та треба визнати, що ця історія для Гінзбург не закінчилась нічим, хіба що попсувала імідж амбітної лікарки-управлінця.

«Незручні» головні лікарі

У 2014 році проти Гінзбург таки відкрили кримінальне провадження, проте уже через інші події. -  Очільницю Дніпропетровського «облздраву» звинуватили у  необґрунтованому звільненні головних лікарів медичних установ області. За даними ЗМІ, чиновниця з легкістю замінила очільників медичних закладів на тих, хто начебто готовий був заплатити за цю посаду від $50 тис. до $200 тис.

Крім того, Гінзбург звинувачували у тому, що вона змушувала головних лікарів області фабрикувати результати виборів на дільницях, розташованих у медзакладах, на користь Партії регіонів. За невиконання «плану» у 70% голосів на користь цієї політсили чиновниця звільняла керівників медзакладів. Подальша перевірка прокуратурою підтвердила: на дільницях у закладах, де звільнили головних лікарів, було найменше голосів за Партії регіонів. Тоді роботу втратили 30 лікарів, офіційно постраждалими визнано семеро.

Гінзбург, звинувачену у перевищенні службових повноважень, посадили під цілодобовий домашній арешт і зобов'язали постійно носити електронний браслет (як виявилося пізніше, вона його не носила). Від посади чиновницю відсторонили, проте звільнити не змогли. Вона оформила декретну відпустку по догляду за онуком. У липні 2014 року Валентині Гінзбург було пред'явлено обвинувачення. 9 лютого 2015 року суд міста Дніпро (тоді – Дніпропетровська) закрив кримінальне провадження. Крім того, суд відмінив застосовані до неї попереджувальні заходи – особисті зобов’язання і відсторонення від посади.

Згідно з щорічною декларацією про доходи, родина Гінзбург живе переважно за доходи глави сімейства - Валерія Войченка, голови Дніпропетровського обласного бюро судово-медичної експертизи.

Дохід Гінзбург у 2016 році складався з зарплат, отриманих на кількох роботах, і становив  40 тис. грн. А от її чоловік заробив 1,5 млн грн, з яких: зарплата - 232,3 тис. грн, пенсія - 74,3 тис. грн, страхові виплати - 406,6 тис. грн, дохід від відчуження рухомого майна - 750 тис. грн. Йому ж у Дніпропетровській області належать земельна ділянку площею 1 972 кв. м; будинок 190,3 кв. м .; автомобіль Mercedes-Benz ML 250 CDI (2012 р.в.), придбаний у звітному періоді за 850 тис. грн. Згідно з даними, вказаними в е-декларації, у Гінзбург і її чоловіка були готівкові заощадження в розмірі $36 тис. і 175 тис. грн.

У власності чиновниці значилася лише квартира у столиці площею 34,3 кв.м. Втім, бідувала Гінзбург недовго. Відповідно до повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, 18 липня поточного року чиновниця придбала ще одну квартиру в Києві – з удвічі більшим метражем. Коштувало нове житло понад 1,1 млн грн.

До слова, діяльністю Войченка також зацікавились у прокуратурі: нині тривають перевірки щодо можливої розтрати коштів очолюваного ним відомства, проте результати розслідування поки що невідомі.

Яким буде щомісячний оклад у Гінзбург на новій посаді – достеменно невідомо, але інформація про передбачені надбавки дає змогу припустити, заробітки в неї будуть непогані. Відповідно до розпорядження, чиновниця отримає за вислугу років на держслужбі добавку в розмірі 45% від посадового окладу, 70% - за виконання особливо важливої роботи та ще 70% - за інтенсивність праці. Крім того, чиновниці присвоєно шостий ранг держслужбовця, а це теж надбавка до окладу.

ЗМІ пов’язують Гінзбург із екс-регіоналкою, нині – нардепом від «Опоблоку» Тетяною Бахтєєвою. Сама парламентар у коментарі «Главкому» назвала ці чутки брехнею. «Я не заперечую, що кілька разів у житті зустрічалася з Валентиною Гінзбург. Впродовж семи з половиною років я була головою комітету (Верховної Ради) з питань охорони здоров’я, вона у цей період очолювала департамент охорони здоров’я Дніпропетровської області. Але ж я зустрічалась з усіма керівниками департаментів – і обласного, і міського рівнів», - пояснила депутат.

«Присягаюсь, що я жодного разу не бачилась з нею з моменту, як вона почала працювати в столичному департаменті охорони здоров’я – ні спеціально, ні випадково», - наголосила Бахтєєва.

Професіонал на своєму місці

Заради справедливості варто зазначити: є думка, що Гінзбург – чудовий керівник та фахівець. Депутат міськради Києва Олександр Пабат (фракція «Солідарність») у коментарі «Главкому» наголосив на управлінських талантах нової столичної чиновниці.  «Я не так давно працюю з Гінзбург, щоб робити якісь висновки. Я чув, що вона – професіонал у галузі менеджменту охорони здоров’я, досвідчений чиновник, перейшла до нас з Дніпропетровської ОДА у момент змін, реформи. Місто зараз приймає концепцію охорони здоров’я. Саме Гінзбург допрацьовує цю концепцію, презентує її , проводить круглі столи, займається створенням комунальних підприємств – КП «Центр переливання крові», КП «Київська міська стоматологія». З часом можна буде робити якісь висновки», - зазначив він.

Високу думку про фаховість Гінзбург висловлюють і окремі ЗМІ. Журналіст Олексій Алтинов на сайті Kievvlast пише, що призначення Гінзбург – це ледь не найкраще, що могло статися з Києвом. Він наводить кілька прикладів ефективної роботи Гінзбург і стверджує, що саме завдячуючи їй, «у міську клінічну лікарню №17 був закуплений магнітно-резонансний томограф, в міську клінічну лікарню №6 - комп'ютерний томограф, в дитячу лікарню №7 - ще один магнітно-резонансний томограф, в Олександрівську лікарню - три ангіографи і МРТ, в лікарню швидкої допомоги - МРТ і КТ... Були придбані рентгенологічні прилади типу С-дуга, якими користуються лікарі для обстежень пацієнтів в міських дитячих клінічних лікарнях №1 і №2 та міської клінічної лікарні №4». Список досягнень, наведених Алтиновим, значно довший. «Ймовірно, Валентина Гінзбург, як чиновник з великим досвідом, покликана зробити цю роботу більш ефективною», - резюмує він.

За даними джерел «Главкома» у КМДА, перше, що зробила Гінзбург на новій посаді, - це почала ремонт у адміністративних приміщеннях свого департаменту.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: