День Портнова в Університеті Шевченка. Репортаж

Тема тижня
День Портнова в Університеті Шевченка. Репортаж
Протест проти поновлення на роботі у КНУ імені Тараса Шевченка Андрія Портнова, 20 червня 2019 року

Блискавична студентська революція змусила адміністрацію вишу розірвати контракт з одіозним політиком

У Національному університеті імені Тараса Шевченка вчора згадали часи Майдану. Біля стін знаменитого червоного корпусу 20 червня під вечір зібралось близько трьох сотень людей. Вони протестували проти поновлення на роботі Андрія Портнова, колишнього заступника глави Адміністрації президента Януковича. Розпочалася акція на вулиці, а продовжилася усередині університету. Активісти біля дверей ректорського кабінету оголосили безстроковий сидячий протест.

«Главком» провів вечір у товаристві молоді і розбирався, чим же не догодив Портнов студентам та як так швидко вони домоглися свого.

Що збурило протест

Днями ректор Київського національного університету ім. Т.Шевченка Леонід Губерський відновив колишнього заступника глави Адміністрації президента, юриста Андрія Портнова на посаді професора кафедри конституційного права юридичного факультету. Згідно з наказом, Портнов прийнятий на посаду професора і повинен приступити до обов'язків професора з нового навчального року - з 1 вересня 2019 року по 30 червня 2020 року.

Не зовсім студентський протест

Учора під стіни університету вийшли студенти, але не лише Київського університету, тут була молодь з інших вишів, лідери громадських організацій, відомі діячі. Ключова вимога: скасувати наказ ректора про поновлення Андрія Портнова на роботі в університеті.

Дехто хотів почути вибачення ректора Леоніда Губерського за сам факт такого рішення щодо поплічника Януковича. «Я – випускник Юридичного університету (Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого) і пам’ятаю нігілізм, який практикував Портнов щодо судової системи у 2012 році, коли він був членом Вищої ради юстиції, працював в Адміністрації президента і готував закони 16 січня (так звані диктаторські закони, які у 2014 році значно обмежили свободи в Україні)», - пояснював «Главкому» свою присутність на акції один із її організаторів, колишній студент Андрій Кулібаба.

Один із організаторів акції Андрій КулібабаОдин із організаторів акції Андрій Кулібаба

У підсумку активісти поставили ультиматум ректору: або він виконує вимоги протестувальників, або вони вдаватимуться до рішучих дій, щоправда не уточнили, про що йдеться.

Але далеко не всі учасники акції були настільки свідомі того, хто ж такий Андрій Портнов.

«Я тут тому, що одну погану людину призначають професором. Він робив дуже багато непатріотичних дій, висловлювався погано про Україну. В одному з найкращих вузів країни такого не повинно бути…» , - пояснив «Главкому» свою мотивацію участі в акції студент першого курсу з КПІ Олексій. Він не зміг навести приклади негативних висловлювань про Україну Портнова. «Ще він казав, що гасло «Слава Україні!» - це…. А, це не він казав?», - почувши підказку, почав на ходу виправлятися юний активіст.

ОлексійОлексій

Вікторія Юхимець розповіла, що 23 травня завершила навчання в Інституті післядипломної освіти університету імені Тараса Шевченка, тому відчуває причетність до того, що тут відбувається. «Він (Портнов) безпосередньо брав участь у тих подіях, коли розганяли Євромайдан, причетний до цього», - переконана співрозмовниця «Главкома». Проте у чому полягає ця причетність вона не змогла пояснити.

Тим часом з імпровізованої сцени біля сходів червоного корпусу університету велась активна просвітницька робота. Лідери акції озвучували обвинувачення Портову: окрім підготовки так званих диктаторських законів¸ одіозного політика, головного юриста Адміністрації Януковича також звинуватили у причетності  до вбивств активістів під час Майдану.

«Главком» поцікавився у простих активістів, наскільки вони обізнані у подіях 5-річної давності, про які їм нагадували цього вечора. «Є реальність. Слідство йшло. Портнов – це людина, яка поставила судову систему України на коліна. То чому ця людина може навчити майбутніх правників? Тим паче він був під санкціями ЄС…», - ….», - згадував щойно почуте Олексій з КПІ, явно не бажаючи вдаватись у деталі. «Ми проти українофоба КНУ», - підтримав колегу інший протестувальник, який проходив повз.

Були серед виступаючих і ті, хто визнав, що закону, який би забороняв поновлення Портнова на роботі в університеті, немає. «Прямих юридичних підстав не допускати пана Портнова до працевлаштування немає. Але є політичне минуле пана Портнова, є його громадська діяльність та громадський резонанс, обурення через його минулу політичну діяльність…», - говорила Вероніка Євтушенко, голова Студентського парламенту юридичного факультету. Вона додала, що підтримує позицію протестувальників в тому що людині з репутацією пана Портнова не місце в університеті.

Не встигла активістка завершити свій виступ, як частина протестувальників з гаслом «Ні Портнову!»  прорвалися в середину будівлі. Вони відразу направилися до кабінету ректора, який у таку пору, звичайно, був зачинений. Ми оголошуємо безстроковий сидячий протест, заявили активісти.

«Я тут, щоби відстояти право студентів учитися з людиною, яка була з Януковичем… До того моменту як мені сказали, що він стане тут професором, я про нього нічого не знала», - зізналася в розмові з «Главкомом» Поліна, студентка першого курсу історичного факультету.

Через якийсь час лідер громадської організації С14 Євген Карась повідомив на вулиці: «Проректор подзвонив ректору і той пообіцяв приїхати завтра на 10 ранку. Всі можуть лишатися в університеті».

Все йшло до того, що активісти проведуть ніч у стінах вишу.

Сидячий протест в Університеті Шевченка завершився дуже стрімкоСидячий протест в Університеті Шевченка завершився дуже стрімко

Реакція Андрія Портнова

Сам винуватець вчорашнього збурення дуже уважно стежив за тим, що відбувається біля стін університету. Про це свідчить його повідомлення у каналі Telegram. «Прослухав озвучені на мітингу проти Портнова тези і настільки з ними погоджуюся, що повністю приєднуюся до сказаного, розділяю висловлену стурбованість і тепер сам виступаю проти Портнова», - з іронією написав Андрій Портнов. Учасники акції, дізнавшись про таку реакцію лише зраділи. «Не важливо, що він пише, головне, що він стежить за тим, що відбувається», - пояснив «Главкому» один із активістів.

Вплив політиків

Серед найактивніших протестувальників, які вмостилися біля дверей ректора можна було помітити голову ГО «ВГО «Солідарна молодь», молодіжного крила БПП Дінару Габібулаєву. Вона визнала, що уже не є студенткою, але підтримує студентські рухи і виступає проти реваншу.

Тим часом вже почали лунати заклики «Губерського у відставку! Губерського у відставку!». Стало зрозуміло, що вимоги протестувальників, на чолі яких стали політичні активісти, радикалізуються.

Про підтримку активістів заявили діючи народні депутати Вікторія Сюмар, Андрій Левус та директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. «Я бачила з чого починався не один Майдан – з того, що до думки людей перестають прислухатися, що її ігнорують, - і це закінчується революціями, - зазначила Вікторія Сюмар. – Я прийняла для себе рішення залишитись сьогодні зі студентами, яким потрібна підтримка, оскільки на організаторів цієї акції починається здійснювати тиск». Сюмар також закликала студентів, викладачів, а також усіх небайдужих підтримати акцію, оскільки «мова йде про честь і репутацію найавторитетнішого вишу країни».

Ректор здався

І вже пізно ввечері, після 22-ї години, стало відомо, що ректор спочатку пообіцяв, а потім і скасував наказ про поновлення Портнова на посаді професора університету. Про це на своїй сторінці у Facebook Вікторія Сюмар.

Андрій Портнов холодно відреагував на цю новину. «Спокійно сприймаю це рішення і продовжую займатися Порошенком», написав він у своєму Telegram-каналі.

Хто такий Андрій Портнов

Андрій Портнов був заступником глави Адміністрації президента України Віктора Януковича із 2010-го до 2014 року. До сфери його відповідальності входило юридичне забезпечення діяльності президента. Після Революції гідності Портнов утік за кордон. У травні 2019 року повернувся до України.

Наприкінці лютого 2014 року Генпрокуратура вимагала від МВС і СБУ негайно затримати осіб, причетних до масових убивств активістів у Києві з 18 до 22 лютого 2014 року. У цьому списку був і Портнов. Але 15 серпня того ж року Печерський райсуд Києва частково задовольнив позов Портнова до ГПУ про захист честі, гідності та ділової репутації, постановивши визнати недостовірною інформацію про його нібито причетність до масових вбивств активістів.

Портнова також обвинувачували у розкраданні землі і нерухомості в Межігір’ї. Але 9 жовтня 2014 року суд визнав недостовірною інформацію про ці злочини.

Із 2014 року Національне антикорупційне бюро проводило розслідування щодо присвоєння Портновим коштів Київського національного університету та Київського національного економічного університету, де він теж викладав, на загальну суму 137,6 тис. грн. Портнов заявляв, що зарплату у вишах не забирав. Це кримінальне провадження було закрито у 2016 році через брак доказів. Крім того, НАБУ розслідувало отримання Портновим виплат на суму 26 млн грн у період із липня 2011 року до 31 грудня 2013 року, коли він працював у Адміністрації Президента. У березні 2019 року провадження закрили у зв'язку з декриміналізацією статті про незаконне збагачення.

5 березня 2015 року Рада ЄС ухвалила блокування коштів загалом 17 осіб з числа колишніх урядовців та наближених до екс-президента Януковича, які підозрюються в незаконному використанні бюджетних коштів. Екс-заступник голови Адміністрації Президента Андрій Портнов також ввійшов в цей список. Та Санкції ЄС проти Андрія Портнова були скасовані 5 березня 2015 року.

У жовтні 2015 року Суд Європейського союзу, розташований у Люксембурзі, ухвалив рішення у справі «Портнов проти Ради ЄС» на користь Портнова та визнав накладення санкцій незаконним.

Михайло Глуховський, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: