Абітурієнти з Криму і Донбасу можуть вступати до українських вишів без ЗНО

Абітурієнти з Криму і Донбасу можуть вступати до українських вишів без ЗНО

12 навчальних закладів у 7 містах України готові приймати молодь із Криму за вступним іспитом

Кримські та донецько-луганські школярі були в нерівних умовах щодо підготовки до ЗНО порівняно з випускниками, які навчаються в Україні, тому для них розробили спеціальні можливості, - ідеться на сайті Міносвіти.

Випускники шкіл анексованого Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей могли складати ЗНО, для цього були впроваджені дві додаткові сесії.

Якщо вони не склали ЗНО, є інший варіант – іти на вступні іспити до спеціально обраних вишів. Їхній перелік можна завантажити.

«Для кримчан є 12 вищих навчальних закладів у 7 містах України. У цих вишах відкриті центри "Крим–Україна".

Абітурієнти подають до цих навчальних закладів освітню декларацію, у якій вказують здобуту освіту. Також вони мають скласти іспити з української мови та історії України, щоб довести, що готові навчатися в українських навчальних закладах», – розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Далі кримчани можуть складати іспити відповідно до обраної спеціальності.

Схожа процедура діє також для дітей із непідконтрольних територій Донбасу.

Вони мають можливість подавати документи через освітні центри, які називаються «Донбас-Україна», та вступати до евакуйованих вишів з Донбасу, а також ВНЗ на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей.

«Рівень квот для вступу на державне замовлення за іспитами в обраних університетах не може перевищувати 30% від загального обсягу держзамовлення.

Квоти для абітурієнтів з Криму та Донбасу не утискатимуть прав звичайних вступників.

Максимальний рівень квоти приблизно дорівнює відсотку, на який може бути збільшено державне замовлення у виші, якщо він матиме особливу популярність у студентів», – пояснив директор департаменту вищої освіти Олег Шаров.

Вступна кампанія триватиме до 27 липня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: