Адвокат Новіков розповів, як Савченко пустили до Росії на суд у справі Карпюка і Клиха

Адвокат Новіков розповів, як Савченко пустили до Росії на суд у справі Карпюка і Клиха
Ілля Новіков

Новіков переконаний, що рішення впустити Савченко до РФ не проходило через вище політичне керівництво

Колишній адвокат екс-бранця Кремля, народного депутата Надії Савченко Ілля Новіков допомагав українці потрапити до РФ на суд у справі Миколи Карпюка та Станіслава Клиха. Про це він розповів в інтерв’ю «Главкому», коментуючи заяву свого колеги у справі Савченко Марка Фейгіна, що дозвіл на перетин кордону надала ФСБ Росії

«Давайте я розповім вам усю історію з початку. Я перебував у Празі на адвокатському зльоті. У мене був нічний літак до Москви, я вже скоро мав вилітати. У цей самий час Надія Савченко їхала на автомобілі з Мінська до Росії з водієм-білорусом, який не знав, хто вона така. Йому сказали, щоб він зробив табличку із написом «Лагутіна» і з нею зустрічав в аеропорту жінку, яку потім мав відвезти до Москви», - сказав Новіков.

Правоохоронці на кордоні ато з Надією також пригальмували, подивилися паспорти і сказали, що з українським паспортом потрібно їхати до РФ в об’їзд, через Брянську область. «Прикордонники Надію таки впізнали, і почалося… Згодом до них приїхав полковник зі Смоленська, який сказав, що затримувати її не будуть, але й не пропускатимуть. З огляду на це я дав команду водію відвезти Надію до аеропорту в Мінськ. Купив їй квиток до Москви. Сам я прилетів туди о 4-й ранку, а вона – о 7-й в день Апеляційного суду у справі Карпюка-Клиха. Біля літака, як вона розповіла, був ще один контроль паспортів, що нетипово, бо зазвичай між Мінськом і Москвою такого контролю немає. Вочевидь, це трапилось тому, що у прикордонної служби РФ уже була інформація, що Савченко їде до Москви, і за цей час було прийнято рішення про те, що її пускають. Я їй в аеропорт викликав таксі, на якому вона приїхала до суду», - продовжив Новіков.

Він звернув увагу на те, що російські журналісти не чекали на Савченко у Москві, і з цього дійшов висновку, що «рішення впустити Савченко до РФ не проходило через вище політичне керівництво, воно пройшло через «добро» винятково прикордонної служби».

«На мою думку, рішення ухвалювалося на середньому рівні ФСБ. От дивіться, приїхала людина, чиста, якої немає в базі тих, кому в’їзд заборонено. Гадаю, її прізвище в базу і не вносили, просто не встигли. Так от, середній рівень ФСБ не передбачав координації дій з лінією, яка відповідає за пропаганду, тому сигнал (висвітлювати) до жовтої преси напряму не дійшов. Сигнал ці ЗМІ отримали лише тоді, коли Надія вже була у суді і про це почали писати інші», - зазначив адвокат.

Він також повідомив, що коли Савченко гуляла по Красній площі, її супроводжували люди з посольства. «Вже потім, коли ми вечеряли і їхали в аеропорт, до нас причепився якийсь мінівен дуже ФСБшного вигляду. Певно, з метою захистити нас від випадкових ідіотів. Потрібно ж розуміти, як влаштоване життя в Москві: людей щодня накачують по телевізору. Їм два роки втовкмачували, що Савченко – вбивця», - сказав Новіков.

 

Як повідомляв «Главком», 26 жовтня нардеп Надія Савченко прилетіла до Москви на суд над Клихом і Карпюком.

Як заявив адвокат Марк Фейгін, без вказівки керівництва ФСБ РФ  Надію Савченко не пропустили б через кордон.

Поїздка Савченко до Москви на засідання апеляційного суду у справі Миколи Карпюка та Станіслава Клиха спровокувала бурю емоцій у соцмережах. У постах домінують нерозуміння такого вчинку Надії, яка була заручником Кремля.

Нагадаємо також, більшість користувачів інтернету – 69% – негативно оцінюють діяльність народного депутата «Батьківщини» Надії Савченко на волі та називають її заяви «суцільним розчаруванням». Про це свідчать результати опитування «Главкома».

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: