Батьки народжених методом сурогатного материнства дітей не можуть в'їхати в Україну через карантин, – Денісова

Батьки народжених методом сурогатного материнства дітей не можуть в'їхати в Україну через карантин, – Денісова
Скріншот з відеозапису

Омбудсмен вранці в четвер провела робочу нараду з представниками МЗС та Державною міграційною службою і вони виробили механізм вирішення проблеми

Батьки народжених методом сурогатного материнства дітей не можуть в'їхати в Україну через карантин.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у своєму відеозверненні у Facebook.

Денісова зазначила, що вона направила звернення до Національної поліції, міністрам охорони здоров'я та соціальної політики, щоб вони вивчили ситуацію з розташуванням немовлят, народжених від сурогатних мам, у київському готелі «Венеція».

«Мої працівники (Офісу омбудсмена) поїхали в цей готель і з'ясували, що там є 51 дитина. З них 15 були з батьками», - сказала вона.

Денісова зазначила, що у всіх дітей були свідоцтва про народження.

Також вона додала, що батьки всіх дітей – іноземці: зокрема це громадяни США, Італії, Іспанії, Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини та інших.

Денісова повідомила, що батьки 15 дітей приїхали в Україну до запровадження обмежень, інші - не змогли потрапити в країну.

Вона зазначила, що батьки зверталися до Міністерства закордонних справ України і в посольства своїх країн, але дозвіл на в'їзд не отримали.

Крім цього, омбудсмен заявила, що вранці вона отримала звернення від клініки «Біотех», якій, з її слів, також належить і готель.

Клініка повідомила, що понад 100 дітей чекають своїх батьків у різних схожих центрах.

Також клініка спрогнозувала, що в разі продовження карантину кількість дітей може дійти до 1 тис.

«Тому потрібно, безумовно, виробити такий механізм, щоб батьки змогли приїхати за своїми дітьми і повезти їх туди, де вони будуть виховуватися в сім'ї», - зазначила вона.

Омбудсмен вранці в четвер провела робочу нараду з представниками МЗС та Державною міграційною службою і вони виробили механізм вирішення проблеми.

«Оскільки це питання має гуманітарний характер, то кожен із батьків може звернутися до уповноваженого Верховної Ради з прав людини з відповідною заявою, щоб я допомогла їм вирішити це питання з в'їздом і виїздом з України», - сказала вона.

Також Денісова заявила, що до самої клініки поки претензій немає.

«На перший погляд поки претензій немає, але я думаю, що це робота, в тому числі, правоохоронних органів», - зазначила вона.

Напередодні Денісова просила правоохоронців і МОЗ урегулювати сурогатне материнство, щоб уникнути продажу немовлят за кордон.

Як повідомлялось, 46 немовлят, народжених в Україні сурогатними матерями для іноземців, знаходяться в готелі «Венеція» в Києві. Всі вони з'явилися на світ в клініці «Біо Тех». 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: