У Міносвіти роз’яснили, як і коли запрацюють дитячі садочки

У Міносвіти роз’яснили, як і коли запрацюють дитячі садочки
Поки що діти через карантин залишаються вдома під наглядом батьків або нянь 
Фото: Уніан

При оптимістичному прогнозі відкрити дитсадки можуть 10 червня

Дитячі садки в Україні відкриються після введення четвертого етапу виходу із карантину - тобто не раніше другої декади червня.

Це випливає з відповіді Міністерства освіти України, пише Соцпортал.

Як відомо, Кабінетом міністрів України розроблено п’ять етапів виходу з карантину. Відкриття навчальних закладів, в тому числі закладів дошкільної освіти, передбачено на четвертому етапі.

План по виходу з карантину передбачає, що кожний наступний етап буде введений за умови, що протягом 10 днів епідеміологічна ситуація буде поліпшуватися. При оптимістичному прогнозі, якщо вести відлік від 12 травня, коли вступили в силу перші послаблення, відкрити дитсадки можуть 10 червня.

Втім, влада до цього вже готуються і вводять нові правила для садочків. Про це розповіла керівник київського Департаменту освіти і науки Києва Олена Фіданян.

Так, відновлення звичного режиму роботи в дитячих садах почнеться після підготовки приміщень, а також контролю стану здоров'я як вихователів, так і дітей.

Спочатку в дошкільних установах будуть діяти такі обмеження:

• батькам заборонять вхід в сад;
• всі збори проводитимуть онлайн;
• введуть щоденні огляди вихованців;
• зобов'яжуть регулярно проводити дезінфекцію і провітрювання;
• для кожної групи зроблять окремий вхід;
• накладуть заборону на проведення спільних свят і на об'єднання груп.

Крім того, в дитячих садах планується розробити алгоритм дій на випадок виявлення хворих.

Відновлення навчального процесу в школах планується в шість етапів:

1. Кабмін приймає рішення а про зняття обмежень.
2. Місцева влада приймає рішення - затверджує нормативні документи про відновлення навчального процесу в приміщеннях закладів.
3. Районні управління освітою (РУО) проводять наради з керівництвом шкіл про підготовку приміщень і роботі відповідно до регламенту.
4. Керівник навчального закладу формує комісію в складі: вихователь (учитель, майстер виробничого навчання), заступник директора з господарських питань, медичний працівник.
5. Керівник навчального закладу погоджує дані про стан здоров'я учнів з моніторинговою групою, а дані про готовність приміщень установи та учасників освітнього процесу до повернення до очного навчання - з РУО, Департаментом освіти і науки (ДОН) Києва і ГУ Госпродпотребслужби в Києві.
6. РУО дає дозвіл на відновлення навчального процесу з урахуванням угоди ДОН і Госпродпотребслужби.
На проходження всіх цих етапів може піти від 10 до 14 днів.

Школярів також чекають зміни:

  • відкрити всі запасні входи і виходи;
  • розділяти викладачів і учнів на різні входи за кількістю;
  • змінити час початку занять (наприклад, початкова школа починає вчитися о 08:00, середня - о 08:45, а старша - о 09:15);
  • зобов'язати батьків вимірювати температуру дітям перед відвідуванням школи, на входах до навчальних закладів проводити повторний температурний скринінг або опитувати дітей;
  • побудувати маршрут пересування по приміщеннях і встановити режим роботи їдальні;
  • налаштувати систему оповіщення в разі виявлення хворого;
  • обмежити проведення масових заходів;
  • обмежити кількість учнів (не більше 30 осіб в одному класі).

Крім того, в навчальних закладах рекомендується ввести графіки провітрювання, обмежити доступ стороннім, включаючи батьків, проводити «п'ятихвилинки здоров'я», а також замінити паперові журнали електронними.

Станом на 9 ранку 13 травня в Україні зафіксовано 402 нових випадків захворювання на Covid-19. Із них - 25 дітей та 94 медичних працівників. До лікарень було госпіталізовано 174 особи. Померло від коронавірусу минулої доби 14 людей. При цьому, наголошують у МОЗ, минулої доби одужала рекордна кількість пацієнтів - 343.

Зазначимо, що у понеділок, 11 травня, в Україні розпочався перший етап послаблення карантинних обмежень.

Крім того уряд оприлюднив детальний план відновлення пасажирських перевезень. Слід зазначити, що урядовці також попередили, що авіакомпанії, які анонсують польоти з України на травень-червень вводять людей в оману, адже про відновлення авіасполучення України з іншими країнами поки що не йдеться.

Як заявив мер Києва Віталій Кличко, якщо динаміка захворюваності не покращиться, карантинні обмеження у столиці посилять.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: