Частка «поганих» банківських кредитів перевищує 50%

Частка «поганих» банківських кредитів перевищує 50%
Кредитування

Нацбанк працює з МВФ, Світовим банком і Мінфіном над врегулюванням проблеми «поганих» кредитів у банківських портфелях

Частка «поганих» кредитів у банківських портфелях становить на сьогодні 57%, і самим банкам буде складно впоратись з цією проблемою. Тому в Національному банку працюють над врегулюванням цієї проблеми, залучивши до цього МВФ, Світовий банк та Мінфін. Про це під час прес-брифінгу: «Звіт про фінансову стабільність» сказала заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

«Які перешкоди є сьогодні в банківській системі для повноцінного відновлення кредитування, то це дуже висока частка непрацюючих активів, сьогодні вона сягає 57% в загальному портфелі, і зрозуміло, що самотужки банкам важко буде впоратись з цією проблемою. Тому наразі ми спільно з Міністерством фінансів, зі Світовим банком, з фахівцями МВФ працюємо над проектом врегулювання питання «поганих» кредитів у банківських портфелях», - сказала Рожкова. 

Вона підкреслила, що для того, аби запобігти в майбутньому подібним проблемам, необхідне прийняття низки законопроектів.

«В першу чергу, це законопроекти, що стосуються підвищення довіри між банками та їх клієнтами, що посилює права кредиторів з точки зору оформлення застави, контролю та інше. Також це законопроект про банкрутство, який вирівнює всіх кредиторів у правах, якщо підприємство оголошує про банкрутство», - зазначила Рожкова.

Вона додала, що не менш важливим є й законопроект щодо реструктуризації іпотечних кредитів. 

«На сьогодні ми бачимо, що іпотека, особливо в регіонах, починає відновлюватись, і це дуже позитивно. Але маючи заборону на стягнення заставного майна, дуже важко розвивати цей напрямок. Тому цей законопроект дуже важливий для нас», - наголосила Рожкова.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: