«Чорний понеділок»: у Польщі жінки масово протестують проти заборони абортів

«Чорний понеділок»: у Польщі жінки масово протестують проти заборони абортів
Польські чоловіки підтримали жінок у боротьбі проти заборони абортів

Більшість магазинів у Польщі зачинені у зв'язку із протестами

Другі вихідні поспіль тисячі людей, вбраних у чорне, виходять на вулиці польських міст на так званий чорний протест, щоб висловити свою незгоду із законопроектом про заборону абортів і кримінальну відповідальність за них, ухваленим Сеймом у першому читанні минулого четверга, пише «Європейська правда».

Окрім демонстрацій, які проводяться партією «Разом», комітетом «Рятуймо жінок» і «Польською ініціативою», польки вирішили провести сьогодні, 3 жовтня, так званий ісландський страйк (назва походить від протесту в Ісландії 1975 року, під час якого ісландки хотіли показати, що їхня робота має важливе значення для суспільства та економіки). Тож сьогодні більшість магазинів у Польщі, а також ще деякі заклади зачинені.

Хештег #CzarnyProtest став четвертим найчастіше вживаним запитом у польськомовному інтернеті, за кілька днів досягнувши 10 мільйонів публікацій і залишивши позаду навіть дописи під хештегом #TK (Конституційний трибунал, скандал навколо якого не вщухає в Польщі з минулого року).

Ситуацією навколо скандального законопроекту зацікавилися і в Європарламенті – наступного тижня там відбудуться дебати про права жінок у Польщі. І хоча європейські інституції не мають повноважень у світоглядних питаннях, до яких належить питання абортів, те, що ситуація в Польщі вже не вперше стає предметом обговорення в ЄС, є показовим.

Як повідомлялось, тема, що збурила польське суспільство, перекинулась на Росію. Тамтешній уряд підтримав законопроект про заборону бебі-боксів – спецпунктів, де матері могли анонімно залишати небажаних дітей. За нетривалий час існування бебі-бокси врятували десятки покинутих немовлят, частина з яких згодом поверталася назад у сім'ї. Російські правозахисники та журналісти не виключають, що далі до порядку денного повернеться питання про заборону абортів: на цьому наполягає РПЦ і новий дитячий омбудсмен. Щоправда, рік тому ініціатива не здобула підтримки в уряді.

Сьогодні ж митрополит московської церкви в Україні Олександр Драбинко закликав заборонити аборти на законодавчому рівні.

Читайте також: Як аборти розкололи Польщу. Висновки для України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: