Денісова просить Порошенка обміняти екіпаж «Норд» на українських моряків

Денісова просить Порошенка обміняти екіпаж «Норд» на українських моряків
Судно «ЯМК-0041» було затримано 4 травня

До Денісової звернулися родини членів екіпажу риболовецького судна «ЯМК-0041»

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до президента України Петра Порошенка з проханням обміняти членів екіпажу судна «Норд» з анексованого Криму, який затримали в Азовському морі під російським прапором, на українських рибалок судна «ЯМК-0041», затриманих представниками окупаційної влади.

Про це повідомили на офіційному сайті омбудсмена.

Зазначається, що до Денісової звернулися родини членів екіпажу риболовецького судна «ЯМК-0041» з проханням повернути моряків на материкову частину України.

Сама Денісова сказала, що за її інформацією, капітана українського судна «ЯМК-0041» утримують у Сімферопольському СІЗО, а інші члени екіпажу перебувають у статусі свідків та не мають можливості залишити територію півострова через вилучення паспортів громадян України для виїзду закордон.

Також омбудсмен додала, що стан українських моряків, за її інформацією, — незадовільний:

«Відповідно до наявних у мене відомостей, стан здоров’я моряків вкрай незадовільний. На зазначених осіб здійснюється психологічний тиск та залякування з боку Федеральної служби безпеки РФ».

4 травня Федеральна служба безпеки РФ заявила про затримання в українського рибальського судна «ЯМК-0041» з п’ятьма членами екіпажу в акваторії Чорного моря.

Як повідомили у ДПСУ, судно було оформлене належним чином і мало дозволи на вилов риби у межах територіального моря або 12-мильної економічної зони. МЗС України направило Росії ноту через затримання українського судна.

Напередодні, 25 березня в Азовському морі українські правоохоронці затримали судно з анексованого Криму під прапором РФ. На борту «Норда», який зупинили за 15 миль від Обіточної коси, було 10 членів екіпажу. Затримане судно відвезли до порту Бердянська для подальших перевірок. На кораблі виявили трал для лову риби та 5 тонн морепродуктів.

Влада тимчасово окупованого Росією Криму намагалася передати членам судна «Норд» паспорти громадян України для того, щоб вони могли безперешкодно перетнути пункт пропуску на адмінкордоні з півостровом. 

8 квітня представники генконсульства РФ намагалися вивезти екіпаж «Норда» в Росію через пункт пропуску «Гоптівка». 9 квітня вони повторили спробу перетину: цього разу через пункт «Чонгар».

19 квітня Державна прикордонна служба України заявила, що двоє членів екіпажу «Норда» залишили Україну з підробленими паспортами РФ. Вже удень під час оформлення пасажирів на рейс до Мінська, прикордонники відмовили у виїзді ще 7 українцям-членам суднокоманди «Норд».

Зазначимо, що після затримання керченського судна Норд в Азовському морі, його капітана взяли під арешт, а членам екіпажу не дозволяли поїхати ані до Росії, ані в анексований Крим, адже вони не мали документів.

Україна не визнає ані російської реєстрації «Норду», ані російських паспортів екіпажу, адже вони були видані в Керчі. Рибалки — українські громадяни, які порушили порядок виїзду з окупованого Криму, вийшовши з Керченського порту, який був закритий українською владою ще навесні 2015 року.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: