Для вирішення проблем суспільного здоров'я потрібна політична воля – експерти ВООЗ

Для вирішення проблем суспільного здоров'я потрібна політична воля – експерти ВООЗ

Хронічні неінфекційні захворювання (серцево-судинні захворювання, онкологічні захворювання, діабет і хронічні неінфекційні респіраторні захворювання) є причиною 86% передчасних смертей в Україні

Рішення проблеми поширеності хронічних неінфекційних захворювань в першу чергу залежить від політичної волі і впровадження стратегій міжсекторального партнерства, а також відображення в законодавстві актуальних наукових даних і впровадження інновацій - такий висновок зробили експерти на міжнародній конференції «Боротьба з факторами ризику як універсальна стратегія поліпшення здоров'я населення», яка відбулася 5 жовтня 2017 року Києві. Про це повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

«Скорочення поширеності хронічних неінфекційних захворювань є однією з головних цілей сталого розвитку, а також індикатором його прогрессу», - заявила радник Панамериканської організації ВООЗ в 2000-2016 рр., проф. Бранка Легетіч. – «Ключовими проблемами контролю хронічних неінфекційних захворювань є відсутність політичної волі, відсутність доступної, різнопланової і якісної інформації про ризики. Ми спостерігаємо недолік взаємодії між різними стейкхолдерами для отримання політичної підтримки змін, нових досліджень та інновацій».

«За даними останнього дослідження в Європейському регіоні, ефективність боротьби з хронічними неінфекційними захворюванннями може бути посилена за допомогою більш тісної співпраці всіх учасників процесу - медиків, регулятора, законодавців і громадськості. Обов'язковою умовою має бути залучення уряду на найвищому рівні, точно сформульований спільний план дій з чітким розподілом завдань, відстеження індикаторів прогресу (оцінка ситуації), залучення різних джерел фінансування», - пояснила радник Європейського бюро ВООЗ по хронічним неінфекційним захворюванням, проф. Сільвія Стаченко.

Доктор Ернест Громан з Інституту соціальної медицини Центру громадського здоров'я Віденського університету назвав зменшення шкоди новою парадигмою громадського здоров'я та одним з інструментів управління епідемією неінфекційних захворювань.

«Зменшення шкоди присутнє в житті кожного, тому логічним буде його впровадження в усі сфери, де це можливо. В майбутньому заміна шкідливих продуктів і форм поведінки менш шкідливими альтернативами зіграє важливу роль для громадського здоров'я», - повідомив доктор Громан.

За словами Алли Григоренко з Госпродпотребслуби, законодавче регулювання має базуватися тільки на науці і включати інноваційні рішення. Зараз вся надія на науку та інновації для формування ефективної політики держави.

Хронічні неінфекційні захворювання (серцево-судинні захворювання, онкологічні захворювання, діабет і хронічні неінфекційні респіраторні захворювання) є причиною 86% передчасних смертей в Україні. Згідно Глобальним цілям з профілактики та боротьби з поширеністю хронічних неінфекційних захворювань, до 2025 року заплановано скорочення на 25% загальної смертності від серцево-судинних, онкологічних, хронічних респіраторних захворювань і раку.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: