Американські вчені назвали найбільш непотрібні медичні процедури

Американські вчені назвали найбільш непотрібні медичні процедури

Топ-3 непотрібних медичних процедур замикає комп'ютерна томографія

У доповідях йдеться про випадки, коли терапія, скоріше, завдає пацієнтові шкоду, ніж допомагає вилікуватися

Вчені з американського університету Меріленда назвали десятку найбільш неефективних діагностичних процедур і методів лікування.

Про це пише профільний портал Science Alert.

Дослідники шукали в базі даних медичних та біологічних публікацій PubMed статті, де зустрічалися поняття «надмірне використання», а також згадки про «надлишкові, непридатні та необов'язкові» способи лікування. Пошук дав більше 2 тисяч результатів, з яких у підсумку було виділено 122 доповіді. У них говорилося про випадки, коли терапія, скоріше, завдала б пацієнтові шкоду, ніж допомогла вилікуватися.

Самим спірним методом діагностики виявилася трансезофагеальна ехокардіографія. При цій процедурі серцево-судинна система людини досліджується через датчик, поміщений в стравохід. На думку вчених, додаткова інформація, яку можна отримати у такий спосіб, не виправдовує ризики, пов'язані із знеболенням.

Слідом йде комп'ютерна томографная аніографія легких, що дозволяє дізнатися стан кровотоку в тілі за допомогою спеціального комп'ютера. Як відзначають дослідники, при цій процедурі людина отримує дозу радіації.

Замикає трійку комп'ютерна томографія (КТ), що проводиться у пацієнтів з симптомами легких респіраторних розладів. В такому випадку КТ не приносить ніякої користі в лікуванні: наприклад, знімки можуть вказати на наявність у пацієнта якої-небудь неіснуючої патології.

У рейтинг також увійшли УЗД каротидної артерії, стентування, агресивні методи лікування раку передміхурової залози і навіть застосування антибіотиків. Вони далеко не завжди виявляються корисними: згідно з дослідженням, з 2010 по 2011 роки на тисячу чоловік виписувалися 506 рецептів, і тільки в 353 випадках це допомогло пацієнтам одужати.

До слова, нещодавно львів’янин помер від лептоспірозу після невдалого самолікування.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: