Експерт: ОСББ та теплокомуненерго не повинні відповідати за проблеми, які створює держава через субсидії

Експерт: ОСББ та теплокомуненерго не повинні відповідати за проблеми, які створює держава через субсидії

На думку експерта, ОСББ не повинні відповідати за проблеми, які виникли у зв'язку з невідшкодуванням коштів із субсидій

В Україні склалася справді загрозлива ситуація, коли будинки можуть не підключати до теплопостачання через борги держави з пільг та субсидій. Хоча громадяни об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та теплокомуненерго не повинні відповідати за створені державою проблеми. Таку думку висловила координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі «Опора» Тетяна Бойко, передають «Українські новини».

«Ситуація надзвичайно загрозлива. Тому що, за нашими даними, по Україні з травня-липня компаніям не відшкодовуються кошти по пільгах та субсидіях. Перший заступник міністра фінансів (Оксана Маркарова) повідомила, що станом на 1 жовтня борг - 10 млрд (гривень). Це було ще до початку опалювального сезону. Можна спрогнозувати, що якщо коштів на погашення боргу не буде, то заборгованість до кінця 2017 року може сягнути 30 млрд гривень. Коштів фізично немає, тому у компаній-постачальників з цієї причини відсутні оборотні кошти», - зазначила Бойко.

На думку експерта, ОСББ не повинні відповідати за проблеми, які виникли у зв'язку з невідшкодуванням коштів по субсидіях. Для вирішення своїх проблем громадянам і ОСББ варто активніше виносити цю проблему у публічну площину.

«Жителі таких будинків можуть лише більше писати листів - депутатам, прем'єр-міністру, потрібно висвітлювати питання у публічній площині, іншого варіанту немає. Підприємства ЖКГ виявилися заручниками цієї всієї ситуації із субсидіями. Грошей на субсидії немає, і це проблема. Потрібно зараз будинки підключити до тепла, але тиснути на уряд з тим, щоб він виділив кошти», - впевнена експерт.

За її словами, є інформація, що Верховна Рада України може незабаром розглянути питання збільшення суми фінансування субсидій у 2017 році на 10 млрд гривень.

На думку депутата Київської міської ради Олексія Руденка, через борги держави по субсидіях і пільгах будинку в Києві дійсно можуть не отримати опалення. «Борги держави по пільгах та субсидіях можуть призводити до відключення житлових будинків від теплопостачання», - зазначив Руденко.

Раніше віце-прем'єр-міністр та міністр будівництва і житлово-комунального господарства Геннадій Зубко заявив, що уряд готує внесення змін до бюджету про виділення додатково 10 млрд гривень на субсидії.

Нагадаємо, що 31 жовтня керівник ЖБК «Арсеналец-32» (пр. Григоренко 29 і 31, Київ) звернувся з листом до мера і прем'єр-міністра, в якому повідомив, що через борги держави по компенсації пільг та субсидій будинки не підключені до теплопостачання.

Експерти раніше вже неодноразово били на сполох щодо проблем з проходженням нового опалювального сезону через борги держави по субсидіях.

Нагадаємо, що у Міністерстві фінансів України визнали, що борги держави по субсидіях на оплату житлово-комунальних послуг вже на 10 млрд гривень перевищують закладені у державний бюджет суми на їх фінансування.

Як повідомляли ЗМІ, раніше віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що виплата коштів зекономлених житлових субсидій почнеться з 2 листопада.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: