ГПУ з'ясовує причетність співробітників банку Дядечка до фінансування «Беркуту» під час Євромайдану

ГПУ з'ясовує причетність співробітників банку Дядечка до фінансування «Беркуту» під час Євромайдану
Спецпідрозділ «Беркут» на вулицях Києва взимку 2013-2014 років

За свідченням колишнього спецпризначенця, офіцери стабільно отримували по 5 тис. грн премій та різних заохочень

Печерський районний суд Києва надав Генпрокуратурі тимчасовий доступ до телефонних дзвінків двох співробітників банку «Союз» для перевірки інформації щодо фінансування спецпідрозділу «Беркут» під час протестних акцій протягом грудня 2013-лютого 2014 років.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на ухвалу суду від 20 листопада.

У тексті ухвали зазначено, що слідство проаналізує, чи відповідає дійсності інформація стосовно передачі готівки співробітниками банку «Союз» колишньому міністру МВС України Віталію Захарченку. Далі ці кошти могли видаватися працівникам правоохоронних органів, які були задіяні в охороні громадської безпеки у Києві під виглядом заохочень, премій, матеріальної допомоги. 

У клопотанні ГПУ також наводиться свідчення виконувача обов'язків командира роти полку «Беркуту», який зазначив, що наприкінці 2013 року - на початку 2014 року тричі отримував грошове заохочення від старшини полку для видачі особовому складу без будь-якого документального оформлення. За його словами, суми таких «премій» для офіцерів становили  5 тис. грн, для сержантів - 3 тис. грн.

Нагадаємо, що банк «Союз» належить колишньому віце-президенту «Родовід банку» Сергію Дядечку. 15 березня 2016 року Нацбанк ліквідував банк «Союз».

Сергій Дядечко. Фото з відкритих джерелСергій Дядечко. Фото з відкритих джерел

Натомість наприкінці березня того ж року Окружний адміністративний суд Києва за позовом Дядечка скасував рішення Нацбанку про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку.

26 квітня регулятор програв і апеляцію, а 28 квітня вирішив повторно відправити «Союз» на ліквідацію. 12 липня 2016 року Окружний адміністративний суд Києва знову визнав рішення НБУ протиправним і скасував ліквідацію та відкликання ліцензії «Союзу». Зараз ліквідацію банку «Союз» заблоковано в судових інстанціях.

Крім цього, народний депутат Юрій Береза відправив голові СБУ Василю Грицаку та генеральному прокурору України Юрію Луценку депутатські звернення, в яких закликав обидва відомства ретельно перевірити інформацію щодо власника банку «Союз» Сергія Дядечка на предмет фінансування терористичних угруповань «ДНР».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: