Губернатор Харківщини розповіла, як на область вплинув розрив зв’язків з Росією

Губернатор Харківщини розповіла, як на область вплинув розрив зв’язків з Росією
Юлія Світлична

60% експорту було зав’язано на російський ринок і після розриву зв'язків довелось диверсифікувати ринки

Після розриву економічних зв’язків з Росією підприємствам Харківщини довелося шукати нових партнерів. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.

Вона зазначила, що у Харківській області велика концентрація державних промпідприємств, 17 з яких належать до сфери управління ДК «Укроборонпром». «Це гіганти, на яких працюють величезні колективи людей. Проблема є, тому що 60% експорту було зав’язано на російський ринок і після відомих обставин довелось диверсифікувати ринки та шукати нових партнерів», - сказала Світлична.

Вона повідомила про позитивний приклад: «Усім відоме ДП «Завод ім. Малишева» до березня цього року мав заборгованість із зарплати, але згодом вийшов у нуль. І зараз люди отримують аванси, а замовлення підприємства розписані на два роки наперед».

Світлична також описала ситуацію на інших ключових підприємствах Харківської області і визнала, що проблеми є. «Великі підприємства, особливо ті, які орієнтувалися на одного замовника, мають або переорієнтувати свою продукцію, що складно у важкому машинобудуванні, або шукати нові ринки, що теж нелегко. Але у того ж «Турбоатома» вже понад 40 країн, з якими вони мають відносини, а кілька днів тому підприємство виграло дуже хороший тендер на 1,7 мільярда гривень і буде працювати разом із ДП «Електротяжмаш» над турбінами для європейського ринку. На сьогодні «Турбоатом» повністю замінив імпорт з РФ із комплектуючих. Щодо ХТЗ, то там є певні юридичні складнощі, але заборгованості із зарплати вже нема», - сказала голова ОДА. 

Вона висловила надію, що ХТЗ вдасться відродити. «Ми з Ярославським спілкувались і говорили про те, що підприємство має працювати. Сподіваюся, ситуація найближчим чином розв’яжеться і завод запрацює. І власник, і державна влада хочуть запустити це підприємство», - підкреслила Світлична.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: