Інститут нацпам’яті Польщі: Варшава не може обирати українцям героїв

Інститут нацпам’яті Польщі: Варшава не може обирати українцям героїв
Голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек

Голова Інституту національної пам’яті все ж не збирається мовчати про «злочини проти поляків»

Варшава не може обирати Києву героїв, але й не може мовчати щодо «злочинів УПА проти поляків на Волині».

Про це в інтерв’ю виданню wPolityce.pl заявив голова Інституту національної пам’яті (IPN) Польщі Ярослав Шарек.

«IPN не може визначати українському народові, яких героїв він повинен собі обрати. Однак інститут не може також мовчати про злочини проти поляків, скоєних на Волині і східній Малопольщі», - заявив Шарек.

Він підкреслив, що українців і поляків можуть об’єднувати інші герої наприклад, Симон Петлюра чи генерал Марко Безручко, який захищав місто Замосць від більшовиків. Натомість, спільними історичними темами, які можуть об'єднувати, а не ділити Україну і Польщу, є Голодомор в Україні 1930-х років, нелегальна діяльність католицької церкви, діяльність антикомуністичних діячів 1970-х років минулого століття тощо.

Шарек наголосив, що між Польщею та Україною дуже добре розвивається співпраця у сфері обміну архівними документами. За його словами, через декілька тижнів буде опубліковано 1,5 тис. сторінок архівних документів польською та українською мовами, що стосується діяльності комуністичних органів безпеки проти ОУН і УПА на польських землях.

У неділю на погіршення відносин України і Польщі відреагував президент Євроради Туск.

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ України відбулася зустріч з послом Польщі Яном Пєкло, якого викликали до МЗС через інцидент з недопуском до Польщі українця Святослава Шеремети.

Також читайте матеріал «Главкома»: Історик Ігор Марчук: Польща хоче перегляду кордонів? Інакше я не можу пояснити її дії

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: