Конституційний суд оприлюднив рішення про закон Ківалова-Колесніченка

Конституційний суд оприлюднив рішення про закон Ківалова-Колесніченка
Екс-депутати Верховної Ради Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов 

КС 28 лютого визнав закон «Про основи державної мовної політики» таким, який не відповідає Конституції України

Конституційний Суд України оприлюднив повний текст рішення щодо неконституційності закону «Про основи державної мовної політики» (так званий закон Ківалова-Колесніченка).

Відповідний текст рішення розміщено на сайті суду.

У тексті рішення вказано, що закон «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 року № 5029-VI зі змінами визнати таким, що не відповідає Конституції України.

Також повідомляється, що вказаний закон втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним судом України цього рішення.

Нагадаємо, Конституційний Суд 28 лютого визнав закон «Про основи державної мовної політики» (так званий закон Ківалова-Колесніченка) таким, який не відповідає Конституції України.

Цей закон набув чинності у 2012 році. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків.

Ухвалення закону у 2012 році спричинило мітинги та акції протесту. Після набуття ним чинності низки обласних та місцевих рад визнали російську мову регіональною. Окрім того, регіональною у західних областях було визнано угорську мову, молдовську та румунську.

57 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з вимогою визнати «закон Ківалова-Колесніченка» неконституційним ще у 2014 році.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: