Конституційний Суд прийняв рішення щодо мовного закону «Ківалова-Колесніченка»

Конституційний Суд прийняв рішення щодо мовного закону «Ківалова-Колесніченка»

Проте, яке саме рішення вони прийняли, ще невідомо

Конституційний Суд України під час засідання 28 лютого прийняв рішення щодо відповідності українській Конституції закону «Про засади державної мовної політики» №5029-VI (більше відомий як закон Ківалова-Колесніченка). Про це повідомляє прес-служба суду, не називаючи, яке саме рішення було прийняте.

«28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України "Про засади державної мовної політики», – йдеться у повідомленні.

У свою чергу, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок на своїй сторінці у соцмережі Facebook написав, що закон було визнано неконституційним.

Як відомо, Закон Ківалова - Колесніченка встановлює, що державною мовою є українська мова, але істотно розширює використання регіональних мов, якщо кількість носіїв цих мов не менше 10% населення певного регіону, а в окремих випадках й менше 10%. Зокрема, частина 7 статті 7 закону зобов'язує розвивати та використовувати регіональну мову на території, де вона існує. По суті, цей закон є русифікаторським і знищує українську мову.

23 лютого 2014 року Верховна Рада України проголосувала за скасування «мовного закону», але процедура не була доведена до кінця. Але без рішення Конституційного суду скасування не є чинним.

13 січня 2017 року Конституційний суд України у закритому режимі продовжив розгляд питання щодо відповідності Конституції закону «Про засади державної мовної політики», так званого «закону Ківалова- Колесніченка»

Пізніше повідомлялося, що юрист пояснила, чому скасувати закон «Ківалова-Колесніченка» може тільки Конституційний суд

Читайте також: Юристи Литвина: Мовний закон суперечить Конституції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: