Лещенко пропонує знизити прохідний бар’єр в Раду до нуля

Лещенко пропонує знизити прохідний бар’єр в Раду до нуля
Фото з відкритих джерел

Депутат від БПП: те, що партії, які подолали прохідний бар’єр, використовують голоси тих, хто залишився за межею — неправильно

Сергій Лещенко, депутат Блоку Петра Порошенка, у коментарі «Главкому» висловив думку, що для оновлення системи виборів прохідний бар’єр варто знизити до нуля або принаймні зробити його мінімальним.

«На минулих виборах ми бачили, який був величезний бонус розподілу — партії, які подолали 5% бар’єр, розподілили голоси партій, які не подолали», — пояснює Лещенко.

Також Лещенко зазначає, що мажоритарна система в українських реаліях – це корумпована система, де скуповуються голоси виборців у той чи інший спосіб. «В інших країнах передбачені покарання у випадку зловживання мажоритарниками своїм становищем», — коментує він.

На думку політика, парламент так і не спромігся за три роки змінити виборчу систему через те, що «це питання блокується Адміністрацією президента, яка не зацікавлена у зміні моделі». Лещенко зазначає, що за цей час Банкова демотивувала частину парламенту змінювати виборчу систему: «Депутати-мажоритарники відчули, що для них нинішня система є виграшною і краще нічого не міняти».

Раніше повідомлялося, що намагання прийняти новий законопроект про виборчу систему з відкритими списками на останньому пленарному тижні виявились марними.

Запровадити систему з відкритими списками і прибрати потенційно корупційну мажоритарку, яку звинувачують в усіх бідах, – це зобов’язання брала на себе ще коаліція, сформована в 2014-му році.

Щось схоже на систему з відкритими списками депутатам вдалося запровадити на місцевих виборах у 2017-му. Проте неякісно підготована система в процесі використання викликала плутанину і  купу нарікань.

Думки депутатів з інших партій щодо майбутніх парламентських виборів читайте тут: Відкриваємо списки. П'ять головних запитань про виборчу реформу

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: