Майбутнє угоди ОПЕК+ опинилося під питанням

Майбутнє угоди ОПЕК+ опинилося під питанням

Іран, Ірак і Венесуела проти збільшення видобутку нафти

Учасники домовленості ОПЕК+ і на сьогодні не мають ясності щодо параметрів нової угоди по збільшенню об’ємів видобування нафти. Можливі параметри будуть обговорювати в рамках засідання 22-23 червня в Відні. Про це повідомляє російське видання «Коммерсантъ».

До цього представники РФ і Саудівської Аравії заявляли в травні 2018 року про те, що сторони готові вийти на нову домовленість по збільшенню об’ємів видобування нафти. Міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомляв про те, що між Ер-Ріядом і Москвою є домовленість із третього кварталу наростити виробництво нафти на 1,5 млн. барелів.

Тепер же Саудівська Аравія начебто готова до збільшення видобування на 500 тисяч барелів на добу. Інші учасники переговорів говорять про збільшення виробництва на 600-800 тисяч барелів із третього кварталу 2018 року. Домовленість ОПЕК+, яка діє із 2016 року, дозволила зменшити видобування нафти в світі на 1,8 млн. барелів і підняти ціну до 75 доларів за барель.

Проте із планами збільшення видобутку нафти не згодний Іран, а також меншою мірою Ірак і Венесуела. Саме ці країни будуть змушені зменшувати виробництво на користь інших членів угоди ОПЕК+, якщо буде принципове рішення на збільшення видобутку нафти. В іншому випадку на фоні збільшення цін на нафту Іран, Ірак і Венесуела розраховують на збільшення прибутків.

Іще одним проблемним питання є розподіл квот у випадку збільшення видобування на 1,5 млн. барелів на добу. Саудівська Аравія із 2016 року добуває менше домовленого рівня, в той час як РФ із лютого 2018 року перевищила квоту. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: