Медведчук каже, що закон про люстрацію став інструментом помсти

Медведчук каже, що закон про люстрацію став інструментом помсти

Венеціанська комісія пропонувала змінити закон «Про очищення влади»

Закон про люстрацію, який вже діє на повну силу, написаний для того, щоб мати можливість мститися політичним опонентам. Таку думку висловив голова «Українського вибору» Віктор Медведчук.
«Закон України «Про очищення влади», який протягом довгого часу активно піарили його автори-розробники, так і не сподобався демократичній Європі. У грудні 2014-го голова Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Джанні Букіккіо виніс жорсткий вердикт даному... правовому акту. Європа закликала уникати політизації закону, щоб він не став інструментом помсти політичним опонентам», - нагадав він
Однак, з його слів, виконувати рекомендації міжнародних інституцій українські законодавці не поспішали.
«Ні через три місяці (термін, який визначила для внесення змін Венеціанська комісія), ні через рік, ні через півтора зміни до Закону «Про очищення влади» внесено не було. Пропоновані законодавчі новели «великих люстраторів» або не враховували вимоги Венеціанської комісії, або неправильно їх тлумачили. Більш того, проігнорувавши рекомендації ВК, «реформатори» напередодні місцевих виборів намагалися протягнути норму про люстрацію виборних посад, щоб не допустити до виборів політичних опонентів», - зазначив Медведчук і додав, що в березні цього року Венеціанська комісія вчергове нагадала про необхідність змінити закон «Про очищення влади».
При цьому, незважаючи на недосконалість закону і критику європейських інституцій, люстрація в Україні йде повним ходом, причому з порушенням міжнародних норм і демократичних принципів, - каже голова «Українського вибору».
«Те, про що попереджали представники громадськості, експерти, фахівці в галузі права, те, про що говорив Джанні Букіккіо майже півтора року тому, сьогодні стало реальністю. Заполітизований кон'юнктурний закон, написаний для того, щоб мати можливість зводити рахунки з політичними опонентами, діє в Україні на повну силу. Про верховенство права наказано забути», - підсумував Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: