Милованов став на захист Гончарука: Попередній уряд зробив усе необхідне

Милованов став на захист Гончарука: Попередній уряд зробив усе необхідне
Ексміністр економіки Тимофій Милованов заявив, що попередній уряд готувався до пандемії коронавірусу належним чином

«Ми поінформували десятки тисяч установ та організацій... Тоді ще не було випадків захворювання на коронавірус і всі сміялись»

Колишній міністр економіки Тимофій Милованов заявив, що уряд Гончарука відпрацьовував лист РНБО щодо небезпеки коронавірусу і був готовий до пандемії. Про це він написав у соцмережах. Він також опублікував скріншот листа колишнього голови уряду Олексія Гончарука, якого було складено наступного дня після доручення Ради нацбезпеки.

«Насправді всі спрацювали швидко, вчасно і мали кілька сценаріїв дій, а також моментально розробили і почали впроваджувати план дій (див. скріншот рішення Кабміну через 2 дні після доручення Гончарука про затвердження плану дій. А штаб було створено взагалі 24-го, за тиждень до листа РНБО)», - написав колишній чиновник.

Він стверджує, що тоді Мінекономіки «фактично першим» серед державних органів почало всеукраїнську кампанію через Держспоживслужбу та Державну службу праці про заходи, яких потрібно дотримуватися для недопущення розповсюдження коронавірусу на основі рекомендацій ВООЗ та МОЗ.

«Ми проінформували десятки тисяч установ та організацій. Всі пам’ятають відео, де я показував як потрібно кашляти в лікоть і не тиснути руки іншим. Тоді ще не було випадків хворих на коронавірус і всі сміялись», - написав Милованов.

«Щодо звернення РНБО до Кабміну про необхідність вивчити доцільність заборони експорту медичних товарів, базуючись на якому САП розпочала провадження, - наголосив колишній міністр, - Мінекономіки вчасно і ефективно відпрацювало всі доручення уряду».

«Розглядалися три сценарії - сценарій без заражень в Україні (станом на дату запиту РНБО), сценарій з невеликою кількістю заражень та пандемія. Відповідно, діі уряду мали ставати все жорсткішими при зміні ситуації від кращої до гіршої (перехід в сценарії з більшою кількістю хворих). Експерти пропонували заборонити експорт за умови діагнозу першого випадку коронавірусу в Украіні. Це сталось 3 березня. А 4-го змінили уряд. І вже новий уряд мав вводити заборону експорту та реекспорту масок. Вони це і зробили 11 березня, через тиждень», - зазначив Милованов.

Також ексміністр нагадує, що вже 3 лютого - за місяць до першого випадку коронавірусу в Україні - уряд Гончарука встановив стан підвищеної готовності та затвердив план дій.

«За тиждень до цього (і листа РНБО) - 24 січня - було створено штаб з коронавірусу. Також, 3 лютого були введені тимчасові обмеження та умови стосовно людей, які повертались з Китаю. (На мою думку, в березні новому уряду потрібно було вводити такі самі умови для людей, які повертались з Італії - медичний контроль та обсервація. Але, на жаль, це не було зроблено.)», - пише колишній урядовець.

«Нагадаю, до першого випадку хвороби на офіційному рівні про коронавірус говорили цілком стримано. Наприклад, те саме РНБО на своєму ж сайті цитувала президента про те, що «немає підстав для будь-яких заходів надзвичайного характеру», - наголосив Милованов.

Нагадаємо, що на Кабмін Гончарука завели справу за недбалість у боротьбі з коронавірусом

Повідомляється, що 31 січня і 8 лютого 2020 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов на адресу прем'єра Гончарука направив листи про необхідність заборони на експорт і реекспорт продукції, яка прямо або побічно може бути використана в боротьбі з COVID-19.

До слова, сьогодні два народні депутати - Олексій Гончаренко та Олександр Дубінський - повідомили, що міністр охорони здоров'я Ілля Ємець йде у відставку. 

 

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: