Міністр освіти: В Україні 80% випускників здобувають вищу освіту, 20% - професійну

Міністр освіти: В Україні 80% випускників здобувають вищу освіту, 20% - професійну
Міністр освіти і науки Лілія Гриневич

Є країни, де професійну освіту здобувають більш ніж 70% дітей

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич вважає, що в Україні має змінитися ситуація з професійною освітою. Про це вона сказала в інтерв’ю «Главкому».

За її словами, проблема з недобором студентів у профтехучилища – це «результат перевернутої піраміди освітніх пріоритетів, що панує у нашому суспільстві».

«У нас 80% випускників здобуває вищу освіту і лише 20% - професійну. В Європі показники протилежні: 40% - вищу, 60% - професійну. Є країни де професійну освіту здобувають більше 70% дітей», - повідомила Гриневич.

Вона зазначила: «У себе ми також маємо змінити цю ситуацію, бо зараз на ринку праці є неймовірний запит на кваліфікованого робітника, натомість ми перепродукуємо юристів та економістів».

Гриневич повідомила, що набір у ПТНЗ триває до 1 жовтня. «Загалом обсяги на підготовку робітничих кадрів та молодших спеціалістів у ПТНЗ у нас зросли на 2,5% – регіональне замовлення у 2017 році становить 120 тисяч бюджетних місць. На сьогодні замовлення виконане на 64%. При цьому у нас залишається ще місяць, щоб добрати дітей на навчання», - сказала вона.

Раніше повідомлялося, що на місця держзамовлення потрапило лише 15% дітей із сіл.

Нагадаємо, в Міносвіти розповіли, які спеціальності цього року були найбільш популярними серед абітурієнтів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: