В Міносвіти розповіли, які спеціальності цього року були найбільш популярними серед абітурієнтів

В Міносвіти розповіли, які спеціальності цього року були найбільш популярними серед абітурієнтів
Лілія Гриневич
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Абітурієнти йдуть на філологію і право

Цьогоріч найбільше заяв абітурієнтів було подано на філологію і право. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

«Найбільше заяв було подано на філологію. Звичайно, тут основний внесок - іноземна філологія. Люди прагнуть вивчати іноземні мови і це, в принципі, правильно. На другому місці - право. Потім менеджмент, медицина, комп’ютерні науки, туризм. Далі йде середня освіта - це вчителі, психологія, економіка та інженерія програмного забезпечення. І є, звичайно, найменш популярні спеціальності. Серед них: богослов’я, гідроенергетика, релігієзнавство, суднобудування, деревообробні та меблеві технології, атомна енергетика, гідротехнічне будівництво, водна інженерія. Тобто і технологічні спеціальності, які нам дуже потрібні, є в цьому переліку непопулярних спеціальностей», - розповіла Гриневич. 

Вона пояснила, що кількість заяв також потрібно ще співвідносити з потребами на ринку праці.

«От є такі спеціальності, як музеєзнавство, пам’ятникознавствоавіоніка і так далі. Дуже важливо розуміти, скільки саме нам на ринку праці потрібно таких фахівців. Сьогодні в Україні немає достатніх правильних інструментів для прогнозування ситуації на ринку праці. Їх треба розвивати. Наприклад, ми зараз хочемо розробляти з польськими партнерами інструмент, який там вже успішно працює, щодо аналізу трудових доль випускників. Тобто, де саме випускники вишів опиняються після закінчення закладу, і де знаходять місце на ринку праці зі своєю спеціальністю. По-перше, це корисно для розуміння, як співвідноситься система освіти з ринком праці. По-друге, ми зможемо оцінити роботу університетів. Бо дипломи за однією спеціальністю різних університетів по-різному сприймаються роботодавцями. Роботодавці бачать, наприклад, що один університет їм надає справді фахових спеціалістів, а інший - випускає людей з дипломами, але без достатньої підготовки. У нас є ще над чим працювати», - зазначила міністр освіти. 

Гриневич пояснила, що закон «Про освіту», який зараз лежить в парламенті, пропонує створити такий місток між ринком праці і системою освіти - так званий Національний центр професійних кваліфікацій.

«Цей центр покликаний збирати інформацію від ринку праці про сучасні профстандарти, щоб потім вони віддзеркалювалися в освітніх стандартах. Ми маємо відповідати на потреби ринку праці. В цивілізованих країнах, де є прогресивні освітні системи, оновлюються стандарти освіти відповідно до оновлення профстандартів. Наприклад, для програміста, чи спеціаліста з кібербезпеки, чи інших спеціальностей. Життя йде вперед, на ринку праці з’являються нові вимоги до таких фахівців. Система освіти на них повинна реагувати», - підкреслила міністр.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: