Гриневич: На місця держзамовлення потрапило лише 15% дітей із сіл

Гриневич: На місця держзамовлення потрапило лише 15% дітей із сіл
Лілія Гриневич
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Із 60 тисяч 925 вступників таких, які мали сільський коефіцієнт, вступили на держзамовлення 9426 осіб

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич запевняє, що сільський коефіцієнт під час вступної кампанії піднімав середній бал всього на дві-три одиниці. Водночас, на місця держзамовлення вступили 85% міських дітей та 15% сільських.

Про це Гриневич розповіла в інтерв’ю «Главкому».

«Сьогодні у нас немає рівного доступу до якісної освіти. І це (сільський коефіцієнт, - «Главком») є компенсаторні механізми. Ми ще проаналізуємо, чи будуть вони застосовуватись наступного року в такому вигляді, чи ні. Та я вам наведу просто голі результати, які ми ще будемо обробляти і аналізувати глибше. У нас орієнтовно 67% дітей навчаються в місті і 33% дітей - у селі. Що ми побачили після використання сільського коефіцієнту? На місця держзамовлення з ним зайшло 15% дітей з усіх, хто вступив на місця державного замовлення. Тобто на місця держзамовлення вступили 85% міських дітей та 15% сільських», - зазначила міністр освіти  і науки.

Загалом на місце державного замовлення вступили 60 тисяч 925 людей. Подавали свої заяви в цілому 130 тисяч 951 абітурієнт. Кожен абітурієнт мав право подати 9 заяв.

«Із тих 60 тисяч 925 вступників таких, які мали сільський коефіцієнт, вступило на держзамовлення 9426. Усього дітей, які мали право на сільський коефіцієнт, вступало 24 тисяч 587. Тобто з усіх дітей, що скористалися сільським коефіцієнтом, вступило у ВНЗ лише 38%. Але у порівнянні з міськими абітурієнтами, які здобули місце державного замовлення, це 15% на 85%», - додає Гриневич.

За її словами, саме тому не можна сказати, «що якось драматично цей сільський коефіцієнт змінив ситуацію».

«На деякі рейтингові (рейтингові саме за побажаннями дітей на них вступити, а не тому, що вони потрібні на ринку праці) спеціальності, наприклад, право чи міжнародну економіку, був надзвичайно високий прохідний бал. Усі намагалися на них потрапити. І, насправді, дітей із сільським коефіцієнтом, які змогли потрапити на рейтингові спеціальності, просто можна порахувати на пальцях. Вони не могли отримати бонусно такі спеціальності виключно завдяки сільському коефіцієнту», - підсумувала профільний міністр.

Нагадаємо, в Міносвіти розповіли, які спеціальності цього року були найбільш популярними серед абітурієнтів.

Читайте також інтерв’ю «Главкома»: Лілія Гриневич: На місця держзамовлення у виші вступили 85% дітей із міст та 15% із сіл

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: