Мінські угоди – це «валіза без ручки», - Горбулін

Мінські угоди – це «валіза без ручки», - Горбулін
Фото: Телеграф

Заяви про безальтернативність «Мінська» заганяють ситуацію до глухого кута

Заяви про безальтернативність «Мінська» для процесу мирного врегулювання на Донбасі заганяє ситуацію в вузький коридор рішень, які однаково не влаштовують всіх учасників переговорів. Про це в своїй статті «Точка біфуркації» у газеті «Дзеркало тижня» пише директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

«Прийняті в умовах важких переговорів заради необхідності зупинити гарячу фазу гібридної війни, нині вони виявляються для всіх «валізою без ручки». Політична риторика всіх учасників про безальтернативність «Мінська-2» для процесу мирного врегулювання стратегічно не так сприяє йому, скільки стримує, оскільки заганяє ситуацію в вузький коридор рішень... Тим більше, не можна закривати очі на очевидне: Мінські угоди не просто недосконалі (це було зрозуміло ще в момент їх підписання), але і не відображають вельми мінливу міжнародну ситуацію», - зазначив Горбулін.

Він не виключив можливу зміну переговорного формату, з огляду на вибори у Франції і Німеччині, які наближаються.

«Необов'язково це буде виглядати радикально, але підготуватися до такого розвитку подій потрібно. Перш за все - переосмисливши Мінські угоди і зрозумівши, в якій формі вони для нас стануть прийнятними. У поточній їх редакції вони, по-перше, явно ведуть до порушення територіальної цілісності і суверенітету України і, по-друге, про що вже неодноразово говорила українська сторона, проведення виборів до відновлення контролю над кордоном безглуздо», - написав експерт.

Києву варто було б зафіксувати в проекті оновленої угоди порядок проведення місцевих виборів на Донбасі після встановлення контролю над українсько-російським кордоном, а також розглядати можливість розширення числа учасників переговорів за рахунок США і країн Євросоюзу, вважає Горбулін.

«Стратегічно ситуація «грає» на Україну, але важливо уточнити: грає не абстрактно, але лише за активної діяльності самої України. Запорука нашої перемоги (втім, навряд чи слово «перемога» буде доречним в даній ситуації - гібридні конфлікти ставлять питання про підтвердження суб'єктності держави і її стійкості: політичної, економічної, військової, інформаційної) - модернізація і стабілізація внутрішньополітичних і, що навіть важливіше, внутрішньоекономічних процесів. Та й для нас питання частіше варто розглядати в категорії не «виграти», а щоби «не програти», - додав він.

Як відомо, 12 лютого 2015 року був укладений Мінський протокол (цей документ також називають Мінська Угода). Він передбачає припинення вогню на Донбасі, відведення важких видів озброєння, моніторинг міжнародних спостерігачів, проведення місцевих виборів відповідно до українського законодавства, амністію учасникам конфлікту, звільнення і обмін полоненими, доступ гуманітарних місій для допомоги нужденним, повернення Україні контролю над кордоном, проведення в Україні конституційної реформи в частині децентралізації. Жодне з цих вимог повністю поки не виконана.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: