Митрополит УПЦ МП Антоній: Відколи молитва за Україну стала злочином?

Митрополит УПЦ МП Антоній: Відколи молитва за Україну стала злочином?
Митрополит Антоній (Паканич)

У московській церкві обурилися через рішення сумської влади про заборону хресного ходу

Керуючий справами Української православної церкви митрополит Антоній (Паканич) в своєму блозі на сайті «Кореспондент» прокоментував нещодавнє рішення місцевої влади міста Суми де-факто заблокувати проведення 14 жовтня хресного ходу віруючих УПЦ.

У відповідь на аргументацію про те, що зазначений захід може стати причиною виникнення різних цивільних інцидентів, владика зазначив, що хресний хід в Сумах проводиться вже багато років. Відповідно до сформованої традиції тисячі людей, серед яких є і гості з інших міст України, йдуть з молитвами до місця, де був раніше розташований стародавній козацький храм на честь Покрови Пресвятої Богородиці. «Як повідомляють ЗМІ, за весь цей час ніяких протистоянь або інцидентів зафіксовано не було. Так чому ж вони повинні бути в цьому році?», - запитує керуючий справами УПЦ.

Не згоден митрополит і з думкою щодо можливості здійснення віруючими УПЦ будь-яких провокацій під час проведення молитовного ходу. Він нагадав про «інформаційну істерію» навколо Всеукраїнського Хресного ходу 2016 року, коли на адресу УПЦ звучали різні звинувачення ( зокрема, про те, що в колоні йдуть спецназівці ГРУ і ФСБ Росії, «вони готують захоплення адміністративних будівель в Києві», «віруючі будуть влаштовувати на камеру бійки з силовиками, щоб показати всьому світу «утиск УПЦ» і так далі).

«Однак нічого з цього так і не відбулося. Все, чим лякали українську громадськість, виявилося чиїмись надуманими або спеціально роздувається страхами», - підкреслив владика.

Він також зазначив, що провокації здійснювалися не прихильниками УПЦ, а її опонентами. Зокрема, владика згадав про ситуацію під Борисполем, коли в прихожан, які несли чудотворну ікону Божої Матері, летіли купи каміння, яєць і різного сміття.

На тлі цього, вважає митрополит Антоній, підозрювати віруючих УПЦ в якихось злочинних намірах недоцільно. За його словами, за останні роки по всій Україні УПЦ провела безліч різних хресних ходів. І ніяких провокацій, здатних потрясти суспільну стабільність, вони не продукували.

Також керуючий справами акцентував увагу на «штучний характер»  озвученої представниками сумської влади проблеми: «Як взагалі може «викликати протистояння» мирний, гарантований Конституцією, хід громадян України, які будуть молитися за мир і добробут своєї Вітчизни? Хіба молитва про свою країну і свій народ є якимось злочином? Хіба це йде в розріз з патріотизмом і любов'ю до України? І як можна назвати тих, хто намагається або намагатиметься протистояти заклику Божої благодаті на українську землю?».

«Для справжніх патріотів України відповіді на дані питання очевидні», - впевнений митрополит Антоній.

Раніше повідомлялося, що у Сумах московській церкві вперше не дозволили проводити хресний хід.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: