МВФ готує для України нову програму на три роки

МВФ готує для України нову програму на три роки
Директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен розповів про нову програму для України 

Томсен не уточнив, про яку загальну суму йдеться в новій програмі для України

Нова програма МВФ для України у форматі розширеного фінансування (EFF) розрахована на три роки і буде спрямована на збереження макроекономічної стабільності та запровадження глибоких структурних реформ.

Про це заявив сьогодні директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен, пише Укрінформ.

«Як я вже говорив, Україна досягла значного рівня макроекономічної стабільності. Я думаю, що це важливо зберегти», - зауважив Томсен. У цьому зв'язку він підкреслив, що однією з ключових речей стала модернізація роботи Центрального банку, що передбачало також зміцнення його незалежності. «І ми вважаємо абсолютно важливим, щоби це було збережено», - підкреслив керівник Європейського департаменту МВФ.

Крім того, він звернув увагу на аспекти монетарної політики в Україні, а також нагляду за фінансовим сектором. У цьому контексті представник Фонду згадав справу Приватбанку, яка розглядається зараз в судовому порядку. А також наголосив: важливо, щоб держава й надалі намагалася обмежити втрати для платників податків.

Що стосується структурних реформ в Україні, на які МВФ звертає увагу перед укладанням домовленостей про нову програму, глава Європейського департаменту назвав, зокрема, земельну реформу, подолання корупції, а також зусилля, спрямовані на більшу відкритість ринку в Україні.

Водночас, Томсен не уточнив, про яку загальну суму йдеться в новій програмі для України: «Ми ще не обговорювали суму, тож я поки нічого не можу сказати про це». Представник МВФ підкреслив, що діалог з українським урядом продовжується, і проходить в позитивному ключі. Він також зазначив, що МВФ впродовж наступних кількох тижнів може надіслати місію в Україну для опрацювання деталей по реформах.

Мсія Міжнародного валютного фонду під керівництвом Рона ван Родена відвідала Київ 12-26 вересня 2019 року і почала обговорення нової трирічної програми підтримки України в рамках механізму розширеного фінансування.

За підсумками візиту в українському представництві МВФ заявили, що експерти місії провели плідні дискусії з питань напрямів політики для нової програми, зокрема, з податково-бюджетної і грошово-кредитної політики, а також ключових заходів з реформування. Крім того, було акцентовано увагу на важливості незалежності центрального банку та захисту фінансової стабільності, а також необхідності докласти всіх зусиль для мінімізації фіскальних втрат, пов'язаних з реорганізацією або ліквідацією банків.

У Нацбанку заявляли, що Україні слід укласти нову довгострокову програму співпраці з Міжнародним валютним фондом на загальну суму 5-10 млрд дол. Перший транш нової програми МВФ, за прогнозами НБУ, може надійти до кінця 2019 року. Національний банк очікує, що він становитиме близько 2 млрд дол.
Попередня програма кредитування Міжнародного валютного фонду для України stand-by була затверджена в кінці 2018 року і розрахована на 14 місяців. Вона передбачала виділення трьох траншів. Перший і єдиний транш від МВФ за цією програмою Україна отримала 21 грудня 2018 року.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: