НАБУ затримало підозрюваного у «справі Мартиненка»

НАБУ затримало підозрюваного у «справі Мартиненка»
Микола Мартиненко

За даними слідства, підозрюваний особисто за вказівкою екс-нардепа Мартиненка виступав представником компанії «Bradcrest Investments S.A.»

Детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали особу, ймовірно причетну до заволодіння коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» в сумі 6,4 млн євро.

Про це 12 жовтня повідомляє прес-служба НАБУ.

Затримання відбулося 11 жовтня в Києві.

«Дії підозрюваного кваліфікуються за ч.5 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Пособництво у заволодінні організованою групою чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великому розмірі»). Вказаній особі повідомлено про підозру та оголошено у розшук у листопаді 2017 року», - заявили в НАБУ.

За даними слідства, підозрюваний особисто за вказівкою колишнього народного депутата, екс-голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, виступав представником компанії «BRADCREST INVESTMENTS S.A.» (Панамська Республіка). У банківських установах Швейцарії він відкривав розрахункові рахунки цієї компанії для того, щоб на них надходили кошти («відкати») від чеської компанії «SKODA JS a.s.». У подальшому таким чином на рахунки панамської компанії надійшло 6,4 млн євро.

За даними детективів, підозрюваний особисто домовлявся з представниками чеської компанії «SKODA JS a.s.» щодо розмірів перерахувань «відкатів».

Крім того, як встановило слідство, підозрюваний відкрив ще низку розрахункових рахунків компаній, бенефіціарним власником яких був екс-народний депутат, в європейських банківських установах. Із використанням цих рахунків здійснювалася подальша легалізація (відмивання) коштів, одержаних злочинних шляхом.

Як відомо, у грудні 2015 року детективи НАБУ розпочали розслідування двох кримінальних проваджень - за фактом заволодіння коштів ДП «НАЕК «Енергоатом» в розмірі 6,4 млн євро та за фактом заволодіння коштами ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (СхідГЗК) у розмірі 17,28 млн дол. Як з’ясувало слідство, організатором обох корупційних схем є колишній народний депутат України. В листопаді 2017 року процесуальний керівник - прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - прийняв рішення про об’єднання двох зазначених кримінальних проваджень в одне.

22 травня 2018 року обвинувальний акт стосовно шести осіб, задіяних у «справі Мартиненка» скеровано до суду. Стосовно однієї особи триває досудове розслідування, троє перебувають у розшуку.

Раніше повідомлялося, що 1 серпня Апеляційний суд Києва задовольнив звернення екс-депутата Миколи Мартиненка та зобов’язав Шевченківський райсуд Києва почати розгляд по суті справи, в якій фігурує Мартиненко. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: