Підвищення або дефолт: Гройсман пояснив, чому уряд підняв ціну на газ

Підвищення або дефолт: Гройсман пояснив, чому уряд підняв ціну на газ
Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман
Фото: Главком

За словами Гройсмана, він з липня «робив усе можливе», щоб зняти питання підняття ціни на газ, але це «одна з критичних умов МВФ»

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляє, що Україна без кредиту МВФ не уникне дефолту, а тому змушена була виконати його умови і підвищити ціну на газ.

Про це глава уряду написав у неділю ввечері у Twitter.

«Ціна на газ. У нас було лише два варіанти: або мінімальне підвищення, про яке ми домовились, або дефолт, галопуюча інфляція, знецінення всіх збережень. Ми обрали варіант, який можна компенсувати субсидіями. Щоб незахищені люди не відчули підвищення», - зазначив Гройсман.

За його словами, він з липня робив усе можливе, щоб зняти питання підняття ціни на газ з порядку денного, але це одна з критичних умов МВФ. Гройсман додав, кредит МВФ потрібен «не для того, щоб брати нові борги, це для того, щоб віддавати старі. Адже кожен рік на їхнє обслуговування ми витрачаємо по $5 млрд».

Глава уряду обіцяє, що кожна родина, яка не може повністю сплатити комунальні платежі, отримає субсидію.

«Ми прийняли рішення про розширення програми субсидій. Спростили підхід до оформлення субсидій. Будемо відслідковувати в регіонах, щоб кожна родина, яка не може повністю сплатити комунальні платежі, була захищена і заплатила лише частину», - сказав Гройсман.

Нагадаємо, Кабінет міністрів у п’ятницю, 19 жовтня, провів позачергове засідання уряду, на якому прем'єр-міністр Володимир Гройсман, як і прогнозував «Главком», заявив, що з 1 листопада ціна на газ для населення в Україні зросте на 23,5%.

Гройсман також пообіцяв, що «Нафтогаз» скерує до держбюджету 90% свого прибутку.

Після цього рішення було оголошено, що Україна домовилася з МВФ про нову програму stand-by.

Спікер парламенту Андрій Парбій заявив, що підвищення тарифів на газ – «рішення неминуче».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: